Начало За нас Реклама Контакти

Гергьовска пита

Снимка за Гергьовска пита
240
Време за приготвяне: 240 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

На празничната трапеза на Гергьовден освен печено агнешко месо трябва да има и пресен лук и чесън, салата, пиле, хляб и вино. Това е нашето предложение за гергьовска пита. Непременно я украсете с овца, овчарска гега или кошара, която е отворена и се пази от овчаря и кучетата.

СъставНеобходими продукти за 1 пита

  • 450 г бяло брашно
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 100 г масло
  • 120 мл прясно мляко
  • 20 г прясна мая
  • 3 яйца

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява в голяма купа и в него се разбъркват солта и захарта. В средата му се прави кладенче.

  2. 2.

    Разтопява се половината от маслото и се смесва с млякото. Сместа се охлажда и в нея се разтваря маята. Всичко се слага в кладенчето и с лъжичка се забърква гъста каша, като се ръси по малко от заобикалящото брашно. Кашата в кладенчето се оставя на топло за 30 мин.

  3. 3.

    След като втаса, се прибавят разбитите яйца и се омесва гладко тесто. Меси се около 10 мин. Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса на топло място около 1,5 ч. или докато се удвои обемът му.

  4. 4.

    Тестото отново се премесва и се слага в намазана с масло тава с диаметър 24 см. Оставя се малко парченце за да се направи украса - овца, овчарска гега или кошара. Питката се оставя да втаса отново около 40 - 50 мин. и се пече на 190° С около 30 мин.


Подходящи типове вина
Май 2008
Още подобни рецепти
Коментари