Начало За нас Реклама Контакти

Фритоли

Снимка за Фритоли
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Карнавалът във Венеция освен с маски и фриволност е и обилно посипан с многобройни традиционни десерти. Пържените фритоли с ядки и сушени плодове са едни от най-популярните сладки наред с хрупкавите панделки галани. 

СъставНеобходими продукти за около 30 броя

  1. 500 г брашно
  2. 15 г прясна мая
  3. 2 с. л. захар
  4. 1 щипка сол
  5. 2 с. л. грапа или коняк
  6. 1 с. л. настъргана кора от лимон
  7. 2 с. л. стафиди
  8. 2 с. л. кедрови ядки
  9.  олио за пържене
  10.  пудра захар за поръсване
  11. за крема:
  12. 5 жълтъка
  13. 3 с. л. захар на ситни кристали
  14. 2 с. л. марсала, порто или друго десертно вино
  15.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маята се разтваря с 50 мл хладка вода. Брашното се пресява и се смесва със захарта и солта. Прави се кладенче, в което се сипват разтворената мая, грапата, кората от лимон и около 150 мл хладка вода. Обърква се средно меко тесто. Меси се върху леко набрашнена повърхност, докато спре да лепне. Оставя се да втаса покрито в купа около 1,5 - 2 часа, или докато удвои обема си.

  2. 2.

    Тестото се омесва със стафидите и ядките. Оставя се за почине 10 мин., оформя се на фитили и се нарязва на малки топчета с големина на орех, които отново се оставят да постоят 10 мин.

  3. 3.

    Топчетата се пържат в сгорещено олио на маслена баня, докато се зачервят добре.

  4. 4.

    Жълтъците се смесват със захарта и виното и се слагат на водна баня. Разбъркват се с тел около 6 - 10 мин., докато сместа стане пухкава и се сгъсти. Кремът се сваля от огъня и се разбърква, докато се охлади.

  5. 5.

    Топчиците се пробиват с шило или нож, за да се отвори място за крема. С помощта на шприц или на фунийка от хартия за печене се пълнят и се поръсват обилно с пудра захар.

  6.  

Подходящи типове вина
Февр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари