Начало За нас Реклама Контакти

Френски шоколадов сладкиш

Снимка за Френски шоколадов сладкиш
120
Време за приготвяне: 2 часа + 2 часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Финият gateau moelleux има изключително шоколадова и сочна сърцевина, която предизвикателно се топи в устата и оставя всекиго развълнуван и безмълвен.

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции

  • 200 г тъмен шоколад 60%
  • 30 мл вода
  • 100 г масло
  • 5 яйца
  • 150 г захар на фини кристали
  • 3 с. л. брашно
  • 100 г запечени филирани бадеми
  •  масло и галета за формата
  • за глазурата:
  • 120 г тъмен шоколад 60%, нарязан
  • 120 мл сметана 35%
  • 1 с. л. гюкоза
  • за крема:
  • 150 г тъмен шоколад, нарязан
  • 150 г сметана 35%
  • 1 с. л. коняк или ром

  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    За крема сметаната се кипва и с нея се залива шоколадът. Разбърква се, докато се стопи шоколадът. Сипва се конякът. Охлажда се 2-3 часа в хладилник и се разбива с миксер на пухкав крем.

  • 2.

    Форма за торта с диаметър 24 см се намазва с масло и се поръсва с галета.

  • 3.

    Шоколадът се стопява на водна баня заедно с водата. Отстранява се от огъня и се добавя маслото, нарязано на кубчета. Разбърква се, докато се стопи.

  • 4.

    Жълтъците се разбиват на крем със захарта, а белтъците - на сняг с щипка сол.

  • 5.

    Към шоколадовата смес се добавят жълтъците и пресятото брашно. Внимателно се разбъркват с белтъците. Накрая се слагат бадемите.

  • 6.

    Тестото се сипва в подготвената форма и се слага в съд за печене на водна баня. Налива се гореща вода. Слага се в предварително загрята фурна на 180˚ С за 30 - 40 мин. Сладкишът трябва да има хрупкава коричка и да остане сочен отвътре.

  • 7.

    За глазурата сметаната се слага да заври, отстранява се от огъня, добавя се глюкозата, разбърква се и се излива върху нарязания на ситно шоколад. Разбърква се, докато се стопи напълно. Охлажда се до около 40° С.

  • 8.

    Охладеният сладкиш се нарязва на парчета и се залива с топлата глазура. Отгоре се шприцова с крема и се поставя плочка от шоколад.
     


Подходящи типове вина
Февр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари