Начало За нас Реклама Контакти

Флонярд с ябълки и круши

Снимка за Флонярд с ябълки и круши
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Старинният френски сладкиш флонярд е много подобен на друг традиционен десерт – клафути. Разликата е в използваните плодове. За flaugnarde това са ябълки, круши, праскови и кайсии, докато clafoutis се прави с горски плодове, череши и вишни. Очарователната рецепта е приготвена и заснета от Татяна от кулинарния блог cOOking TiKi.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  1. 3 ябълки
  2. 2 круши
  3. за заливката:
  4. 4 яйца
  5. 85 г захар
  6. 2 с. л. неутрално олио
  7. 150 мл прясна млечна сметана
  8. 250 мл мляко
  9. 80 г брашно
  10. 2 щипки сол
  11. ½ ч. л. натурален екстракт от ванилия
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Ябълките и крушата се измиват и без да се белят и режат, се почистват от семките. След това се нарязват напречно на колела. Така се получават колела с дупка по средата. Подреждат се на пластове в добре намаслена тава (диаметър 24 - 26 см).

  2. 2.

    В купа се разбиват съставките за заливката. Започва се с яйцата и захарта, следват олиото, сметаната и млякото. Сипва се ванилията. Накрая се добавя брашното, пресято със солта. С получената смес се заливат плодовете в тавата.

  3. 3.

    Флонярдът се пече на 180° С около 55 минути. Изчаква се да изстине напълно, след което се нарязва като торта.
     


Подходящи типове вина
Дек. 2013
Още подобни рецепти
Коментари