Начало За нас Реклама Контакти

Fish and chips

Снимка за Fish and chips
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Често британската кухня се описва с едно-единствено ястие и това са пържените риба и картофи. Те са навсякъде - по улиците и по домовете, а сега вече могат да завладеят и вашата кухня.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 филета от треска по 200 г
  • 4 едри червени картофа
  •  олио за пържене на маслена баня
  • 1 ч. ч. бяло пшенично брашно
  • ½ с. л. бакпулвер
  • ½ ч. л. смляна морска сол
  • ½ ч. л. смлян черен пипер
  • 1 яйце
  • 200 мл ледена газирана вода
  • ½ ч. ч. оризово брашно
  • за сос тартар:
  • 250 г лека майонеза
  • 1 с. л. каперси, ситно нарязани
  • 2 с. л. кисели краставички, ситно нарязани
  • 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. табаско

Начин на приготвяне

  • 1.

    Филетата риба се срязват наполовина под ъгъл.

  • 2.

    Картофите се обелват и се нарязват на резени. Олиото се сипва във висок съд с кошница, като трябва да бъде на слой от поне 7 см. Загрява се на 150° С. Слагат се картофите за 3 мин. и се отцеждат. Оставят се да изстинат.

  • 3.

    За соса всички продукти се смесват и се слага в хладилника.

  • 4.

    Брашното се слага в купа и се разбърква с бакпулвера, солта и пипера. Сипват се газираната вода и яйцето и се разбърква с телена бъркалка. Слагат се 2-3 бучки лед.

  • 5.

    Олиото се загрява на 185° С. Картофите се връщат в кошницата да се пържат за втори път.

  • 6.

    Рибата се овалва в оризовото брашно и се топва в тестото. Отцежда се и се пуска в олиото върху картофите. Пържат се заедно 4-5 мин. Отцеждат се. Слагат се върху решетка, за да останат хрупкави. Поднасят се във фунийка от вестник със соса, поръсени с морска сол.
     

Подходящи типове вина
Февр. 2015
Още подобни рецепти
Коментари