Начало За нас Реклама Контакти

Фини медени пастички

Снимка за Фини медени пастички
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна

Една от традициите за празника Преображение Господне повелява да се яде хляб с мед. В чест на този обичай ние ви предлагаме модернизирана и изключително сполучлива рецепта за неустоим меден десерт.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за блатовете:
  • 6 с. л. течен мед
  • 2 ч. л. сода бикарбонат
  • 2 яйца
  • 400 г брашно
  • 200 г пудра захар
  • 1 ванилия
  • 1 с. л. масло за намазване
  • за крема:
  • 500 мл прясно мляко
  • 4 с. л. нишесте
  • 75 г захар на кристали
  • 150 г масло
  • 75 г пудра захар
  • за глазурата:
  • 100 г пудра захар
  • 1 с. л. меко масло
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. фино настъргана кора от лимон или лимонова есенция
  • 4 с. л. кокосови стърготини за поръсване

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Медът се разбива със содата на пяна. Слагат се яйцата, захарта, ванилията и брашното. Замесва се меко тесто. Разделя се на две части и се разстила в две еднакви тавички 20х30 см, които са намазани с масло или са покрити с хартия за печене. Пекат се на 180°С, докато се зачервят.

  2. 2.

    Млякото се слага да заври със захарта на кристали. Нишестето се размива в 3-4 с. л. студена вода и се прибавя при непрекъснато разбъркване към врящото мляко. Кремът се оставя да изстине.

  3. 3.

    Маслото за крема се разбива с пудрата захар и към него бавно, лъжица по лъжица, се добавя млечният крем.

  4. 4.

    Готовият маслено-млечен крем се намазва върху единия блат и се захлупва с другия.

  5. 5.

    Приготвя се глазурата, като захарта се разбива с лимоновия сок, кората и маслото. Нанася се с четка върху горния блат и се поръсва с кокосовите стърготини. Сладкишът престоява една нощ и се нарязва на пастички.


Авг. 2008
Още подобни рецепти
Коментари