Начало За нас Реклама Контакти

Фагри печено в сол с лимонов сос

Снимка за Фагри печено в сол с лимонов сос
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Финото месо на фагрито идеално запазва своята сочност в кората от сол, а цитрусовите и билковите аромати засилват естественото морско ухание на вкусната риба

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 голямо или 2 по-малки фагри
  • 1 кг едра морска сол
  • 3 с. л. брашно
  • 3 белтъка
  • 2 с. л. фино настъргана кора от лимон
  • 1 ч. л. фино настъргана кора от портокал
  • 1 ч. л. листа от мащерка
  • 1 лимон
  • 3 стръка мащерка
  • 5 стръка магданоз
  • за соса:
  • 60 мл лимонов сок
  • 1 с. л. портокалов сок
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  • 1 с. л. див или пресен лук, ситно нарязан
  • 1 ч. л. листа от прясна мащерка
  • 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 200 мл зехтин
  •  сол и пипер на вкус 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Рибата се почиства, измива се и се подсушава добре.

  • 2.

    В купа се смесват солта, брашното, леко разбитите белтъци, лимоновата, портокаловата кора и листата от мащерка. Ако има нужда се добавят 1-2 с. л. студена вода, за да стане сместа по-пластична и компактна.

  • 3.

    Вътрешността на рибата се напълва с резени лимон, стръкове мащерка и магданоз.

  • 4.

    Дъното на тавичка се застила с хартия за печене. Отгоре се слага слой от ароматната сол, поставят се рибите и се покриват с останалата сол. Главите и опашките може да се оставят непокрити.

  • 5.

    Пекат във фурна, загрята на 220° С за 40 мин., ако са по-малки рибите, и 60 мин. за по-едри от 800 г - 1 кг. Оставят се да постоят 10 мин., преди да се разчупи солената кора и да се сервират.

  • 6.

    За соса всички продукти се пасират заедно. Рибата се поднася с топъл хляб и соса.
     

Подходящи типове вина
Юли 2014
Още подобни рецепти
Коментари