Начало За нас Реклама Контакти

Ескаливада

Снимка за Ескаливада
100
Време за приготвяне: 100 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Това просто ястие от Каталуния и Арагон се сервира топло или на стайна температура с препечен хляб, обикновено като добавка към печено месо или риба.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 твърди домата
  2. 2 средни патладжани
  3. 3 червени чушки
  4. 2 глави лук
  5. 1 глава чесън
  6. 100 мл студено пресован зехтин
  7. 12 филенца аншоа
  8.  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Фурната се загрява на 170° С.

  2. 2.

    Патладжаните се нарязват на половина по дължина и се намазват със зехтин. По кората се правят малки прорези, за да не се разцепва, докато се готвят.

  3. 3.

    Лукът се обелва и се слага в тавата заедно с чушките и цялата глава чесън. Пече се във фурната около 1 час, като зеленчуците се обръщат след 30 мин.

  4. 4.

    След 1 час се слагат доматите в тигана и се пекат, докато всички зеленчуци станат готови - още 20 до 30 минути.

  5. 5.

    Зеленчуците се изваждат от фурната и се охлаждат. Чушките и патладжаните се обелват. Всички зеленчуци се нарязват на ивици и се сервират с аншоата и поръсени със сол и зехтин.
     


Подходящи типове вина
Септ. 2013
Още подобни рецепти
Коментари