Начало За нас Реклама Контакти

Есенно шоколадово руло

Снимка за Есенно шоколадово руло
120
Време за приготвяне: 120 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Умението да направи шоколадово руло е важно за всеки запален сладкар. Използвайте тази уханна рецепта, за да затвърдите сръчността си още веднъж. 

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 парчета

  1. за пълнежа:
  2. 200 мл сметана 30%
  3. 100 крем-сирене
  4. 100 г млечен шоколад 50%
  5. 1 звезден анасон
  6. 1 ч. л. фино настъргана кора от портокал
  7. 1 с. л. мед
  8. за блата:
  9. 20 г какао
  10. 40 мл гореща вода
  11. 3 яйца
  12. 120 г захар на фини кристали
  13. 50 мл олио
  14. 30 мл прясно мляко
  15. 75 г брашно
  16. за глазурата:
  17. 200 г шоколад 50%
  18. 100 мл прясно мляко
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Половината от сметаната се слага да заври с портокаловата кора и звездния анасон. Прецежда се и се сипва върху нарязания на ситно шоколад. Разбърква се, докато се стопи шоколадът. Охлажда се и се слага в хладилника да се стегне. Останалата сметана се слага в хладилника да се изстуди добре.

  2. 2.

    За блата какаото се разбърква с лъжица от захарта и горещата вода, докато се разтвори.

  3. 3.

    Жълтъците се разбиват с половината от захарта на светъл крем. Бавно се добавят олиото и млякото. Прибавя се и разтвореното какао. Като се бърка с шпатула, се добавя пресятото брашно.

  4. 4.

    Белтъците се разбиват на сняг и постепенно към тях се прибавя останалата захар.

  5. 5.

    Към шоколадовата смес се прибавят половината от белтъците, разбърква се леко отдолу-нагоре и се прибавят останалите белтъци. Не се разбърква дълго, за да не спадне тестото.

  6. 6.

    Сипва се в тавичка 26х36 см, застлана с хартия за печене, леко се заглажда и се слага да се изпече за 12 мин. във фурна, загрята на 170˚ С. Не бива де се препича, защото ще се напука при завиването.

  7. 7.

    Рулото се изважда върху решетка заедно с хартията. Когато горната повърхност се охлади, се обръща върху хартия, поръсена с пудра захар, и хартията за печене се отлепва. Оставя се да се охлади изцяло.

  8. 8.

    Шоколадовият крем се разбива до сгъстяване. Крем-сиренето се разбива с меда и се смесва внимателно с леко разбитата сметана.

  9. 9.

    Охладеният блат се намазва първо с шоколадовия крем и отгоре с белия меден крем. Завива се на стегнато руло. Слага се да се охлади в хладилника.

  10. 10.

    За глазурата млякото се сгорещява и с него се залива нарязаният на ситно шоколад. Разбърква се, докато се стопи, и се прибавя маслото. Като се поеме от сместа, се охлажда и се слага в хладилника да се сгъсти.

  11. 11.

    Рулото се намазва с глазурата и с помощта на сладкарско гребенче или вилица се оформя като кора на дърво. Охлажда се.
     


Галерия
Ноем. 2012
Още подобни рецепти
Коментари