Начало За нас Реклама Контакти

Есенен зеленчуков терин

Снимка за Есенен зеленчуков терин
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Готвите ли често гювеч? Постният ви е любимото ястие? В тази връзка може би сте чували следния анекдот: Един от адютантите на Наполеон го попитал защо изневерява на жена си, прекрасната Жозефина. Императорът го погледнал мъдро и отвърнал: "Млади момко, кое е любимата ви храна?" "Печени яребици", казал младият офицер. Тогава Наполеон наредил да му сервират всеки ден яребици. След една седмица адютантът помолил за аудиенция и се оплакал, че яребиците вече му омръзнали. "Ето, разбрахте ли сега каква е работата с мен и Жозефина", го попитал монархът. Та така! Дори и да умирате за гювеч, защо не пробвате нещо ново?

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 125 мл зехтин или олио
  • 250 г нарязан на розички карфиол
  • 1 глава нарязан на ситно лук
  • 1 нарязан на малки кубчета морков
  • 1  нарязана на ситно зелена пиперка
  • 1 нарязана на ситно червена пиперка
  • 1 домат, нарязан на ситни кубчета
  • 250 г нарязани на дребни кубчета картофи
  • 50 г доматено пюре
  • 600 мл вода
  • 250 г нарязано на розички броколи
  • 2 скилидки чесън
  • 150 г сирене рикота, крема сирене или извара
  • 4 разбити яйца
  • 50 г настърган кашкавал
  •   настъргана кора от 1 лимон
  • 1 щипка млян джинджифил, индийско орехче, червен пипер и куркума, по желание
  •   сол на вкус
  •   пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В сгорещената мазнина се задушават картофите, карфиолът, лукът, морковът, чушките и доматът за 5 мин. Прибавят се доматеното пюре и водата. След 20 мин. течността се прецежда и в нея се сваряват розичките броколи за 6-8 мин. Прецеждат се и в бульона се слагат кората и сокът от лимона, чесънът и сиренето или изварата. Всичко се пасира на гладко пюре.

  2. 2.

    Смесват се пюрето, сместа с карфиола, яйцата, подправките и розичките броколи.

  3. 3.

    Всичко се изсипва в огнеупорна форма и се поръсва с кашкавал. Пече се на 200°С около 50 мин.

Съвет:
Охлажда се и се сервира с препечени филийки.

Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари