Начало За нас Реклама Контакти

Двуцветен яйчен мус

Снимка за Двуцветен яйчен мус
40
Време за приготвяне: 40 мин.+ 3-4 замразяване на хляба
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Мусовете са едни от най-апетитните предястия, защото имат нежна текстура, деликатен вкус и, както се вижда в тази рецепта, могат да се поднесат по изключително ефектен начин.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 5 яйца
  • 40 мл вермут
  • 100 г спанак, ситно нарязан
  • 1-2 стръка див лук, ситно нарязан
  • ½ ч. л. самардала, по желание
  • ½ ч. л. къри
  •  сол и бял пипер на вкус
  • за гарниране:
  • 4 сварени скариди или пушена риба
  • 1 скилидка чесън, смачкана, с люспата
  • 1 с. л. зехтин
  •  кълнове от лук
  •  картонена опаковка за яйца
  • за брускетите:
  • 1 малка франзела
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 пресована скилидка чесън
  • 1 щипка риган
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Черупките на яйцата се измиват със сапун и топла вода, срязват се внимателно в горната част с назъбен нож за хляб. Жълтъците се отделят от белтъците.

  • 2.

    Жълтъците се разбиват с вермута и пипера и се слагат на водна баня при непрекъснато енергично биене. Разбиват се около 4-5 мин., докато сместа стане гъста и пухкава.

  • 3.

    Спанакът се пасира с лука и 1-2 с. л. вода и се добавя към половината от яйчния мус. Подправя се със самардала или сол на вкус. Останалият мус се овкусява с кърито и сол.

  • 4.

    Двата муса се наливат в подсушените черупки. Яйцата се подреждат в картонената опаковка, която се слага в тавичка и се налива гореща вода до средата на черупките. Пекат се в загрята фурна на 160° С за 10 - 15 мин.

  • 5.

    Ако се използват скариди, се слагат в сгорещения зехтин заедно с чесъна и се разбъркват 1-2 мин.

  • 6.

    Франзелата се замразява 3-4 часа и се нарязва на тънки кръгчета с назъбен нож. Кръгчетата се намазват със зехтина и се поръсват с ригана. Запичат се в загрята фурна на 180° С, докато леко се зачервят и още горещи се натриват с разрязаната скилидка чесън.

  • 7.

    Готовите мусове се поднасят с лъжичка, запечени брускети със зехтин и чесън, скаридите или пушената риба и лучените кълнове.

  •  
  •  

  •  

Подходящи типове вина
Апр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари