Начало За нас Реклама Контакти

Довга

Снимка за Довга
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Млечната супа довга е едно от най-важните ястия за азербайджанската кухня наред с многобройните рецепти за пилаф (плов) и долма (сарми). Тя често се поднася заедно с малки агнешки кюфтенца.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг цедено кисело мляко
  • 2 яйца
  • 1 с. л. брашно
  • 1 ч. ч. сварен ориз
  • ½ ч. ч. сварен нахут
  • 1 връзка копър, ситно нарязан
  • 1 връзка магданоз, ситно нарязан
  • 1 връзка пресен кориандър, ситно нарязан
  •  сол и пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Цеденото мляко се смесва с 3 ч. ч. вода.

  • 2.

    Смесват се брашното, яйцата и оризът. Прибавят се към цеденото мляко. Кипва се при непрекъснато разбъркване. Оставя се на тих огън, докато съвсем леко заври. Слагат се зелените подправки, сол и пипер на вкус и се разбърква още 1-2 мин. При поднасяне се добавя свареният нахут. Може да се добави и счукан чесън.

  • 3.

    През зимата супата се сервира топла, поръсена с лют пипер, а през лятото – студена.
     


Февр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари