Начало За нас Реклама Контакти

Домашна извара с чатни от къпини и праскови

Снимка за Домашна извара с чатни от къпини и праскови
50
Време за приготвяне: 50 мин. + 12 часа за отцеждане и охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Съчетанието от извара, ядки и плодове навява мисли за десерт. Но в случая предложението е за вкусни солени хапки от панирана извара, обогатени с ядки и гарнирани с „лютеница“ от къпини и праскови. С тази рецепта ще откриете още едно превъплъщение на любимия за мнозина млечен продукт.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за домашната извара:
  2. 2 л пълномаслено прясно мляко
  3. 200 мл сметана 35%
  4. 100 мл лимонов сок
  5. за панировката:
  6. 1 яйце
  7. 1 ч. л. кайенски пипер
  8. ½ ч. л. сол
  9. 2 с. л. олио
  10. 100 г макадамия или бадеми, счукани
  11. за чатнито:
  12. 300 г къпини
  13. 300 г праскови, обелени и нарязани на ситно
  14. 1 с. л. олио
  15. 1 малка глава червен лук, ситно нарязана
  16. 1 с. л. черен синап
  17. 1 скилидка чесън, пресован
  18. 1 люта чушка, ситно нарязана
  19. 1 с. л. фино настърган пресен джинджифил
  20. 100 г захар
  21. 50 мл ябълков оцет
  22. ½ ч. л. морска сол
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За изварата млякото се смесва със сметаната и се слага да заври на тих огън, като се разбърква, за да не загори. Постепенно се налива лимоновият сок. Щом започне да се пресича, се маха от огъня. Охлажда се и се слага в хладилник за 6 часа. Налива се в сито, застлано с двоен слой марля или тензух. Щом се отцеди, краищата на марлята се завиват и пристягат. Отгоре се поставя чиния и се притиска с тежест, за да се изцеди и втвърди. Слага се в хладилник, притиснато за още 6 часа. Развива се и с тънък остър нож се нарязва на резени.

  2. 2.

    За чатнито олиото се загрява и в него се разбъркват лукът, синапът, чесънът, лютата чушка и джинджифилът. Слагат се плодовете и се разбъркват заедно със захарта, оцета и солта. Всичко се вари 15-20 мин. или докато се сгъсти.

  3. 3.

    Яйцето се разбива с кайенския пипер и солта. Парчетата извара се топват в яйцето и след това в ядките. Слагат се върху хартия за печене, поръсват се със зехтин и се запичат 10-15 мин. на 220° С или докато ядките се зачервят.

  4. 4.

    Запечените сиренца се сервират със соса.


  5.  

Подходящи типове вина
Юли 2013
Още подобни рецепти
Коментари