Начало За нас Реклама Контакти

Дал по непалски

Снимка за Дал по непалски
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Ястията с варива са основни в непалското меню, като обикновено се поднасят със сварен ориз и хляб. Тази рецепта на шеф Чокхал от ресторант Гуркха може да се приготви и с други бобови като грах или черна леща, но е важно да са поне 5 различни вида.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 70 г нахут
  2. 70 г кафява леща
  3. 70 г червена леща
  4. 70 г мунг боб
  5. 70 г шарен фасул
  6. 2 с. л. олио или гхи
  7. 3-4 резена джинджифил
  8. 3-4 скилидки чесън
  9. 1 глава лук, нарязана на ситно
  10. 2 домата, нарязани на кубчета
  11. ½ ч. л. куркума
  12.  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Варивата се накисват за 30 мин. в хладка вода. Изплакват се добре и се сваряват с 1 л вода в тенджера под налягане. Двата вида леща трябва да са леко разварени.

  2. 2.

    В тенджера със сгорещеното олио се запържват чесънът и джинджифилът. Добавя се лукът и се разбърква 1-2 мин. Сипват се доматите и се готвят 3-4 мин. Накрая се прибавят варивата и се оставят да поврат, докато се смесят всички аромати.
     


Подходящи типове вина
Септ. 2012
Още подобни рецепти
Коментари