Начало За нас Реклама Контакти

Чийзкейк с пъпеш

Снимка за Чийзкейк с пъпеш
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Крехката структура на пъпеша и странното му поведение при загряване са част от причините той рядко да се използва в сладкарството. За да се запази специфичният му аромат, той не бива да се подлага на термична обработка, но може да се използва под формата на пюре.

СъставНеобходими продукти за 12 порции

  • за основата:
  • 1 ч. ч. бяло брашно
  • ½ ч. ч. фини овесени ядки
  • ½ ч. ч. пудра захар
  • 1 с. л. брашно от тапиока или царевично нишесте
  • 1 с. л. сухо мляко
  • 1 щипка сол
  • 200 г масло
  • 100 г сурови обелени тиквени семки
  • 100 г бял шоколад
  • 100 г сладко от малини или ягоди
  • за пълнежа:
  • 1 с. л. желатин
  • 500 г ароматен пъпеш, обелен и нарязан
  • 250 г маскарпоне
  • 200 г заквасена сметана
  • 1 ч. ч. пудра захар
  • 40 мл сок от лайм или лимон
  • 1 шушулка ванилия
  • 2 с. л. кокосов ликьор или ром
  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    Брашното се пресява и се смесва с овесените ядки, пудрата захар, брашното от тапиока, сухото мляко и солта. Добавя се маслото и се стрива на трохи. Сипват се семките и всичко се разбърква. 

  • 2.

    Сместа се сипва във форма с подвижни стени, застлана с хартия за печене. Притиска се по дъното и се слага да се запече 20 мин. във фурна, загрята на 160° С или докато се зачерви. Охлажда се. Намазва се със стопения бял шоколад и щом се втвърди, се намазва със сладкото.

  • 3.

    За пълнежа желатинът се накисва в 4 с. л. студена вода. Когато набъбне, се стопява на водна баня или в микровълнова фурна, като не бива да завира.

  • 4.

    Пъпешът се пасира. Разбиват се заедно маскарпонето, заквасената сметана и пудрата захар. Прибавят се пюрето от пъпеш, семената на ванилията, ликьорът, сокът от лайм и горещият желатин. Сместа се сипва в изпечената кора и се охлажда. Може да се поднесе с люспи от бял шоколад и да се украси със свежи градински цветя. 

Подходящи типове вина
Авг. 2014
Още подобни рецепти
Коментари