Начало За нас Реклама Контакти

Чийзкейк с авокадо и лайм

Снимка за Чийзкейк с авокадо и лайм
60
Време за приготвяне: 1 час + няколко часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Авокадото и лаймът са естествени спътници в много ястия включително и в свежия десерт на Ани Шакарян-Маринова от кулинарния блог Вкуснотека.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • 2 пакета чаени бисквити
  • 125 г меко масло
  • за крема:
  • 250 г рикота
  • 140 г захар
  •  кората от 1 лайм
  •  сок от ½ лайм
  • 1 ванилия
  • ½ авокадо
  • 3 яйца
  • 400 мл заквасена сметана
  • за декорация:
  •  кора от 2 лайма
  • ½ лайм, нарязан на кръгчета
  • 3 малини

Начин на приготвяне

  • 1.

    В блендер се смилат бисквитите и се добавя мекото масло. Блендерът се пуска на пулсации, докато се получат трохи. Изсипват се на дъното на форма за печене с подвижни стени. Заравняват се добре, като се внимава да не се натъпкват прекалено силно. Охлажда се в хладилник, докато се приготвя кремът.

  • 2.

    Фурната се загрява на 200° С.

  • 3.

    Авокадото се разполовява и се отстранява костилката. Едната половинка авокадо се почиства от кората, намачква се на пюре и се претрива през цедка. Полива се със сок от лайм, за да не потъмнее.

  • 4.

    Рикотата се разбива със захарта. Добавят се кората и сокът от лайм, ванилията и пюрето от авокадо. Слагат се яйцата и се разбива. Накрая се добавя заквасената сметана.

  • 5.

    Кремът се излива в студената кора и се пече около 45 мин., докато се стегне по краищата, а в средата все още се поклаща при размърдване на формата. Охлажда се напълно и се слага в хладилник за няколко часа. Формата се отстранява. Поръсва се с кора от лайм и се декорира с резени лайм и малини. 

Подходящи типове вина
Септ. 2014
Още подобни рецепти
Коментари