Начало За нас Реклама Контакти

Черешов чийзкейк

Снимка за Черешов чийзкейк
60
Време за приготвяне: 1 час + няколко часа за мариноване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Характерно за този чийзкейк е, че плънката му е сурова, така че е изключително свеж и ароматен, при това се приготвя доста лесно и, като изключим мариноването на черешите, сравнително бързо.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  1. за основата:
  2. 200 г маслени овесени бисквити
  3. 2 с. л. кокосови стърготини
  4. 120 г меко масло
  5. за пълнежа:
  6. 300 г череши или вишни
  7. 50 мл коняк
  8. 3 с. л. кафява захар за черешите
  9. 2 пакетчета желатин
  10. 300 г крем-сирене 
  11. 200 г заквасена сметана
  12. 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
  13. 5 с. л. пудра захар
  14. 2 с. л. лимонов сок
  15. 1 шушулка бурбонска ванилия
  16. 200 г течна сметана 35%

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Черешите се почистват от костилките и се заливат с коняка. Оставят се да се мариноват заедно с кафявата захар за 1 нощ в хладилника.

  2. 2.

    За основата бисквитите се смилат заедно с кокосовите стърготини. Добавя се маслото. Сместа се притиска добре по дъното на форма за печене с подвижни стени. Пече се 8 мин. на 180° С и се охлажда.

  3. 3.

    Желатинът се накисва в 90 мл студена вода за 10 мин. Стопява се на водна баня, без да завира.

  4. 4.

    Крем-сиренето се разбива със заквасената сметана, лимоновата кора, пудрата захар, лимоновия сок и семенцата на ванилията. Слага се горещият желатин.

  5. 5.

    Течната сметана се разбива на сняг и се добавя към сместа. От бялата пухкава смес може да се запази 1 ч. ч., за да се шприцова върху сладкиша. Към останалата част се добавят отцедените череши. Всичко се сипва във формата върху изпечената основа, шприцова се със запазената разбита сметана и се оставя да стегне за 3-4 часа в хладилник.
     


Подходящи типове вина
Юни 2012
Още подобни рецепти
Коментари