Начало За нас Реклама Контакти

Чабата с маслини и сушени домати

Снимка за Чабата с маслини и сушени домати
145
Време за приготвяне: 145 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - бира

Домашният хляб винаги е бил храната, която събира семейството в кухнята. Особено в Италия, където честта на фамилията е всичко. Споделете с близките си простотата и средиземноморския аромат на тази традиционна чабата от Апенините.

СъставНеобходими продукти за 3 броя

  • за закваската:
  • 8 г прясна мая
  • 200 мл хладка вода
  • 350 г 3 ч. ч. бяло брашно
  • за тестото:
  • 15 г прясна мая
  • 400 мл хладка вода
  • 4 с. л. хладко мляко
  • 500 г бяло брашно
  • 2 ч. л. сол
  • 3 с. л. зехтин
  • 50 г сушени домати в олио, нарязани на ситно
  • 70 г маслини, нарязани

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маята за закваската се разтваря в малко от водата. Брашното се пресява в голяма купа. Брашното се смесва с разтворената мая и останалата вода. Оформя се твърдо тесто. Меси се около 5 мин., докато стане еластично. Връща се в купата, покрива се с намаслено фолио и се оставя на топло за 12 часа да се надигне и да започне да се свива.

  2. 2.

    Маята за тестото се разтваря във водата. Прибавя се към втасалата закваска. Разбърква се добре. Добавя се постепенно млякото. Бърка се с дървена лъжица или с ръце. Прибавя се постепенно брашното, като се разбърква добре. Тестото е много меко и не може да се меси върху масата.

  3. 3.

    Прибавят се солта, зехтинът, маслините и сушените домати. Покрива се с фолио и се оставя за 1-2 часа, докато си удвои обема.

  4. 4.

    В три набрашнени тави се разделя тестото, като се изсипва директно от купата. Поръсва се с брашно и с ръце се оформя в елипсовидни форми. Втасва 30 мин. на топло и се пече на 220°С 20-25 мин.


Март 2009
Още подобни рецепти
Коментари