Бърз шоколадов сладкиш
СъставНеобходими продукти за 20 броя
- за тестото:
- 4 яйца
- 375 мл / 1½ ч. ч. захар
- 250 мл / 1 ч. ч. олио
- 200 г разтопен натурален шоколад или 6 с. л. какао, смесено с 6 с. л. масло
- 220 г / 1¾ ч. ч. брашно
- 1 ч. л. ванилова есенция
- 1 ч. л. бакпулвер
- за шоколадовата глазура:
- 180 г натурален шоколад
- 2 ч. л. олио
Начин на приготвяне
- 1.
В купа се разбиват яйцата със захарта, докато побелеят, прибавя се на тънка струйка олиото, след него се слага разтопеният шоколад и ванилията. Пресява се брашното с бакпулвера и се прибавя към шоколадовата смес.
- 2.
Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена формичка 20х20 см и се пече 40 мин. на 180°С, докато сладкишът стане твърд на пипане. Охлажда се във формата и се нарязва на квадратчета, които се поставят върху телена решетка.
- 3.
Шоколадът се разтопява на водна баня, прибавя се в него олиото, разбърква се добре и се сипва с лъжичка върху квадратчетата. Сладкишчетата могат да се украсят със захарни перли или нарязани желирани бонбони. Може да се пропусне глазурата и квадратчетата просто да се поръсят с пресято тъмно какао.