Начало За нас Реклама Контакти

Бургундска салата

Снимка за Бургундска салата
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Принадлежността на тази рецепта към салатите е малко спорна, защото за повечето хора, тя е напълно достатъчна за един обяд, но това със сигурност не трябва да спира никого да се наслади на богатството й на вкусове, съставки и аромати.

СъставНеобходими продукти за 4

  • за чесновите хлебчета:
  • 4 дебели филии франзела
  • 4 с. л. зехтин
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 3-4  листа розмарин
  • за заливката:
  • 8 с. л. зехтин
  • 2 с. л. оцет
  • 1 с. л. дижонска горчица
  • 1 с. л. гореща вода
  • 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  •  сол и черен пипер на вкус
  • за салатата:
  • 200 г бекон на резенчета
  • 300 г печурки, нарязани на тънки филийки
  • 1 с. л. оцет
  • 1 ч. л. сол
  • 4 яйца
  • 4 ч. ч. зелени салати - айсберг, фризе, рукола, спанак
  • 1 малка глава червен лук, нарязана на тънки полумесеци
  • 1 ч. ч. чери домати или домати, нарязани на резени

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Зехтинът за чесновите хлебчета се загрява и в него се слагат розмаринът и чесънът за няколко секунди, докато си пуснат аромата. С този овкусен зехтин се намазват филиите от двете страни. Запичат се в загрята фурна от двете страни до златисто.

  2. 2.

    За заливката в купа се разбиват зехтинът, оцетът и горчицата. Посолява се на вкус. Добавят се горещата вода и магданозът.

  3. 3.

    Резенчетата бекон се изпържват на умерен огън в сух тиган с незалепващо покритие, докато станат хрупкави. Изваждат се и в същия тиган се слагат гъбите, разбъркват се 2-3 мин. и също се изваждат. Държат се на топло заедно с бекона.

  4. 4.

    В голям тиган се сипват 3 см вода, добавят се 1 ч. л. сол и 1 с. л. оцет. Оставя се да заври и огънят се намалява. Яйцата се чукват едно по едно във врящата вода. Когато изплуват, котлонът се изключва и се покриват с капак. Оставят се така точно 3 мин. за средно твърди яйца или 2 мин. за по-рохки яйца. Изваждат се с решетеста лъжица.

  5. 5.

    Зелените листа се макъсват, ако е необходимо, смесват се и се разпределят в 4 чинии, отгоре се гарнират с лука, бекона, гъбите и доматите. Слагат се чесновите хлебчета и върху тях се слагат яйцата. Всичко се овкусява със заливката.

Подходящи типове вина
Апр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари