Начало За нас Реклама Контакти

Бугаца

Снимка за Бугаца
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Бугаца или крем пита е традиционен сладкиш от Северна Гърция, по-точно от Серес и района около града. В ресторант „Густоза“ в Слатина задължително точат сами корите за бугаците и, тъй като използват само първокласни продукти, сладкишът им се получава крехък, пръхкав и много вкусен.

СъставНеобходими продукти за 6-8 порции

  1. за тестото:
  2. 800 г пшенично брашно
  3. 360 мл вода
  4. 200 мл растителна мазнина
  5. 200 г краве масло
  6.  сол
  7.  канела за поръсване
  8.  пудра захар за поръсване
  9. за плънката:
  10. 1 л прясно мляко
  11. 4 яйца
  12. 200 г захар
  13. 200 г грис
  14. 4 ч. л. ванилена захар
  15. 4 с. л. царевично нишесте
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    От брашното, водата и щипка сол се замесва средно твърдо тесто, което се разделя на 6 топки. Оставят се да починат 20 мин. и се разточват на тънки кори, като се ръсят с брашно. Оставят се да засъхнат леко.

  2. 2.

    Млякото се слага да заври. Яйцето се разбива със захарта и се разбърква с нишестето и гриса. Постепенно се прибавят към врящото мляко при непрекъснато разбъркване. Щом се сгъсти, сместа се сваля от огъня.

  3. 3.

    Тавичка се намазва със смес от стопеното масло и олиото. Редят се две кори, като се намазват с мазнината, слага се малко от крема, отново кора, пак крем и така, докато корите свършат. Нарязва се на квадрати и се слага да се пече в загрята фурна на 180° С, докато се зачерви. Горещата пита се поръсва с пудра захар и канела.
     

Подходящи типове вина
Юни 2013
Още подобни рецепти
Коментари