Начало За нас Реклама Контакти

Боровинково парфе

Снимка за Боровинково парфе
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

През август сезонът на черните боровинки е в разгара си и това е подходящият момент да използвате дребните горски плодове в този нежен сладкиш.

СъставНеобходими продукти за 8 - 12 pпорции

  • за основата:
  • 3 яйца
  • 75 г ситна кристална захар
  • 75 г брашно
  • за крема:
  • 500 г боровинки и малини (може и замразени)
  • 250 г захар
  •  сокът и кората на 1 лимон
  • 2 с. л. желатин, разтворен в 3 с. л. вода
  • 2 белтъка
  • 150 мл подсладена сметана
  • 150 мл заквасена сметана
  • за украса:
  • 1 ч. ч. боровинки и малини
  •  свежи цветя и листа
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Яйцата се разбиват със захарта на водна баня, докато се сгъстят. Свалят се от огъня и се разбиват, докато се поохладят. Прибавя се брашното, като леко се разбърква с лъжица. Сместа се слага да се пече върху хартия за печене във форма с диаметър 24 см във фурна, загрята на 180° С, за 15 – 20 мин. Охлажда се и се поставя на дъното на форма за печене с подвижни стени. Стените й се намокрят с вода.

  2. 2.

    Половината плодове се загряват с половината от захарта, сока и лимоновата кора в тиган за 3 мин., докато поомекнат. Прибавя се желатинът и се охлажда.

  3. 3.

    Останалата захар се слага с 3 с. л. вода да се свари на гъст сироп. Белтъците се разбиват на сняг и на тънка струйка се добавя сиропът при непрекъснато разбиване.

  4. 4.

    Подсладената сметана се разбива и се смесва със заквасената. В получената смес сипват белтъците, сварените и целите плодове. Всичко се изсипва върху приготвения блат и се заглажда. Оставя се да стегне в хладилника.

  5. 5.

    Хавлиена кърпа се намокря с много гореща вода, отцежда се добре и се увива около стените на формата за няколко секунди, след което стените се освобождават.

  6. 6.

    Парфето се украсява с плодовете и свежи цветя и листа, например от маточина или мента.


Подходящи типове вина
Юли 2011
Още подобни рецепти
Коментари