Начало За нас Реклама Контакти

Бобени кюфтета с гуакамоле

Снимка за Бобени кюфтета с гуакамоле
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Фасулът и авокадото са едни от най-използваните продукти в Централна Америка, които с тази бърза рецепта ще видите в съвсем нова МЕНЮ-светлина.

СъставНеобходими продукти за 4

  • 2 консерви черен боб, отцеден
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. смлян кимион
  • 2 стръка зелен лук, нарязани на ситно
  • 2 филии пълнозърнест хляб
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч. л. чили сос, по желание
  • 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  • 1 с. л. джоджен, нарязан на ситно
  • 2 с. л. зехтин
  • за поръсване:
  • 2 с. л. трохи от пълнозърнест хляб
  • 1 с. л. нарязани бадеми или орехи
  • 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  • за гуакамолето:
  • 1  авокадо
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1 домат, обелен и нарязан на малки кубчета
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Бобът се намачква с яйцето, кимиона, зеления лук, натрошената среда на хляба, чесъна, чили соса, магданоза и джоджена. Оформят се кюфтенца, слагат се в тавичка върху хартия за печене, поръсват се с трохите, бадемите и магданоза, намазват се със зехтина и се запичат за 15-20 мин. на 200˚ С. Кюфтенцата могат да се изпържат в сгорещено олио, но преди това трябва да постоят поне 2 часа в хладилника.

  2. 2.

    Авокадото се разделя на две, обелва се, нарязва се на малки кубчета и се намачква с вилица. Веднага се поръсва с лимоновия сок. Добавят се кубчетата домати. Подправя се със сол и черен пипер или чили сос.

Препоръчани напитки: Чаша деликатно, неутрално бяло вино - например български димят, мискет или пино гриджо, ще допълни и подчертае вкуса на интересното вегетарианско ястие.

Подходящи типове вина
Юни 2010
Още подобни рецепти
Коментари