Начало За нас Реклама Контакти

Бавно печена свинска плешка с кумквати

Снимка за Бавно печена свинска плешка с кумквати
300
Време за приготвяне: 5 часа + 24 часа в хладилника
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Когато голямо парче месо се пече в продължение на няколко часа при по-ниски температури, колагенът в съединителната тъкан се разгражда много добре, а соковете остават вътре. Резултатът е сочен, крехък и незабравим. Тази рецепта е приготвена от Кейси Ангелова от Eating, Gardening & Living in Bulgaria.

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции

  1. ¼ ч. ч. морска сол
  2. 3 с. л. захар
  3. 1 ч. л. тъмнокафява захар
  4. 2 с. л. джинджифил, фино настърган
  5. 2 ч. л. едро счукан карамфил
  6. 2 ч. л. синапени зърна, смлени
  7. 1 свинска плешка с част от джолана и кожата, около 4 кг
  8. 330 мл белгийска бира
  9. 500 г кумквати
  10. 2 с. л. мед
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В купа се смесват солта, захарта, джинджифилът, карамфилът и смленият синап.

  2. 2.

    С много остър нож кожата се нарязва на ромбчета със страна 1,5 см, като разрезът не бива да засяга месото. В края откъм костта кожата не се разрязва. С върха на ножа се правят по дузина 1,5 см дълбоки прореза в месото отгоре и отдолу. Плешката се слага в плитка тава за печене и солта с подправките се втрива във всички разрези. Завива се с хартия за печене и се слага в хладилника за 12 до 24 часа. Месото се изважда от хладилника и се оставя за 1,5 – 2 часа на стайна температура преди печене. Хартията се отстранява.

  3. 3.

    Фурната се загрява на 130° С. Месото се прехвърля в чиста плитка тава за печене и кожата се подсушава с кухненска хартия. Бирата се излива в тавата, която се покрива плътно с алуминиево фолио. Слага се във фурната и се пече, докато свинското се чувства готово, като се прободе с вилица. Това отнема 3-4 часа, като вътрешната температура трябва да достигне 55 - 60° С. Фолиото се отстранява.

  4. 4.

    Кумкватите се срязват на две по дължина, овалват се в меда, слагат се в тавата и се разбъркват в соса. Пекат се около 30 мин., докато леко се карамелизират.

  5. 5.

    Температурата се увеличава на 220° С. Месото се пече 8 – 10 мин., докато кожата покафенее и стане хрупкава. Преди да се нареже, се оставя се 45 мин. завито с алуминиево фолио. Сервира се с кумкватите и соса от тавата.
     


Подходящи типове вина
Дек. 2012
Още подобни рецепти
Коментари