Начало За нас Реклама Контакти

Баница с ориз по манастирски

Снимка за Баница с ориз по манастирски
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази рецепта идва от Чепеларския край и както е по традиция в Родопите е с плънка от ориз. Тъй като точенето на кори е вече рядко изкуство, ви предлагаме да използвате готови.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • ½ ч. ч. ориз
  • 1 ч. ч. вода
  • 250 г сирене 
  • 4 яйца
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 100 г разтопено масло
  • 100 г олио
  • 500 г готови кори за баница
  • 1 яйце за намазване
  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    Оризът се сварява на тих огън във водата и се охлажда.

  • 2.

    Яйцата се разбиват с млякото, прибавя се сиренето и свареният охладен ориз.

  • 3.

    Тавичка се намазва с масло. Подреждат се ⅓ от корите, като между тях се ръси от смесената мазнина. Поставя се половината от плънката, реди се другата ⅓ от корите, като между тях се слага от мазнината, слага се останалата плънка и се покрива с останалите кори.

  • 4.

    Баницата се нарязва и се залива с останалата мазнина. Намазва се с разбито яйце и се изпича за около 45 мин. на 180° С.
     


Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари