Начало За нас Реклама Контакти

Баница с две плънки

Снимка за Баница с две плънки
150
Време за приготвяне: 150 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Сериозен брой хора у нас поставят на върха на кулинарните удоволствия баницата. Дори само при мисълта за аромата и вида на това балканско вълшебство те се разтапят в поетични изблици. На тях е посветен този тестен шедьовър с двойна плънка, но вкусът му може да спечели и много нови апологети на баницата.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за тестото:
  • 20 г прясна мая
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 600 - 700 г брашно
  • 1 ч. л. сол
  • 3 с. л. зехтин или олио
  • 1 ч. ч. вода
  • за месната плънка:
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 1 скилидка чесън, накълцана
  • 2 с. л. зехтин
  • 300 г сурова наденица
  • 150 г настърган кашкавал
  • за зеленчуковата плънка:
  • 3 стръка праз, нарязан на кръгчета
  • 300 г пресен или замразен спанак
  • 1 с. л. масло
  • 1 сушена чушка, натрошена
  • 1 ч. л. джоджен
  • 300 г сирене, натрошено
  • 125 г масло за намазване

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маята се разтваря заедно със захарта в 100 мл хладко мляко и 1 с. л. брашно. Оставя се да шупне за 15 - 20 мин.

  • 2.

    Брашното се пресява със солта, в центъра му се оформя кладенче и в него се слагат маята, зехтинът, останалото мляко и вода. Омесва се тесто. Разделя се на 12 топчета, които се оставят покрити с кърпа за 20 мин.

  • 3.

    Месната плънка се приготвя, като в загретия зехтин се слагат лукът и чесънът, разбъркват се 1-2 мин. и се добавя каймата от наденицата. Разбърква се и се оставя да изстине. Смесва се с кашкавала.

  • 4.

    В загрятото масло за зеленчуковата плънка се слагат празът и спанакът. Разбъркват се, докато водата се изпари. Добавят се натрошената чушка и джодженът. Когато сместа изстине, се слага сиренето.

  • 5.

    Всяко топче се разточва на кръг с диаметър 20 см. Слепват се един върху друг по 2 кръга, като помежду им се маже с масло. Получените 6 кръга се разточват върху намаслена повърхност на големи тънки кори.

  • 6.

    Върху две от корите се разпределя месната плънка, а върху четири – зеленчуковата. Навиват се на рула и се усукват в двата края на противоположни страни.

  • 7.

    Широка тава се намазва с масло. В центъра се навиват на охлюв двете кори с месо. Корите със зеленчуци се навиват на зиг-заг в полученото празно пространство между стените на тавата и навития охлюв. Баницата се намазва с останалото масло и се пече 10 мин. в загрята на 210° С фурна, а след това още 20 - 30 мин. на 180° С.


Подходящи типове вина
Дек. 2010
Още подобни рецепти
Коментари