Начало За нас Реклама Контакти

Баклава с шам фъстък, орехи и бадеми

Снимка за Баклава с шам фъстък, орехи и бадеми
120
Време за приготвяне: 120 мин. + 24 ч. отлежаване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

В доста български къщи домашна баклава се прави само за Коледа или Нова година. Тази богата рецепта с плънка от три вида ядки, ароматна канела и свеж лимонов сок действително сякаш ни кани на празнично угощение. Но защо пък да не я приготвим и през някой редови уикенд, за да подсладим допълнително съботно-неделните мигове у дома.

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции

  1. за сиропа:
  2. 1 ч. ч. светла кафява захар
  3. 200 мл сироп от сладко от смокини или мед
  4. 300 мл вода
  5. 2 пръчки канела
  6. 1 с. л. лимонов сок
  7. за баклавата:
  8. 2 с. л. светла кафява захар
  9. 1 ч. ч. филирани бадеми
  10. 1 ч. ч. орехи
  11. 1 ч. ч. белен шамфъстък
  12. 1 ч. л. канела
  13. 250 г стопено масло
  14. 18 фини кори за баница

  15.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Слагат се да заврат захарта, сиропът от сладкото, водата, лимоновият сок и пръчките канела. Варят се на тих огън 10 мин., докато течността се редуцира до 400 мл. Охлажда се.

  2. 2.

    Ядките се смилат едро заедно със захарта и се разбъркват с канелата.

  3. 3.

    Кръгла тава се намазва с масло. Корите леко се намачкават и се подреждат 6 кори една върху друга, като всяка се намазва с четка с масло. Разпределя се половината от плънката от ядки. Подреждат се отново 6 от корите, като всяка се намазва с масло. Поръсва се останалата плънка и отгоре се подреждат останалите 6 кори.

  4. 4.

    Баклавата се нарязва на 8 парчета като торта. Дългите страни на получените триъгълници се разделят на 3 или 4 еднакви части и от всяка точка се пуска по една отсечка, успоредна на срещуположната страна (вижте снимката). Нарязаната баклава се залива с останалото сгорещено масло.

  5. 5.

    Пече се на 160° С 50 - 55 мин., докато много добре се зачерви. Горещата баклава се залива със студения сироп. Добре е да се направи 2 дни предварително. Преди да се сервира, отново се нарязва, за да се отделят добре парчетата. 


Подходящи типове вина
Дек. 2012
Още подобни рецепти
Коментари