Начало За нас Реклама Контакти

Баклава с локум и ябълки

Снимка за Баклава с локум и ябълки
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна

Ако смятате, че ядките са задължителен елемент в баклавата с тази рецепта ще ви опровергаем. Липсата им в никакъв случай не я прави недовършена. Напротив, тя е сочна и изумително вкусна.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 пакет фини кори за баница
  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 яйце
  • 1 ч. ч. захар
  • 3 с. л. олио
  • 1½ ч. ч. брашно
  • ½ ч. ч. настъргана на едро ябълка
  • 1 пакет цветен локум, нарязан на малки кубчета
  • 50 г разтопено масло
  • за сиропа:
  • 1 ч. ч. захар
  • 1½ ч. ч. вода
  • 100 г масло
  • 1 пак. ванилена захар

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Млякото се разбърква със содата. Добавят се захарта и яйцето. Сместа се разбърква добре. Добавят се брашното, ябълките и локумът.

  2. 2.

    Две от корите се намазват с малко от маслото и се слагат една върху друга. Поставят се няколко лъжици от плънката и се завиват на руло. По същия начин се процедира с останалите кори и плънка. Слагат се в тавичка върху хартия за печене. Намазват се с разтопено масло. Пекат се 20 мин. на 180˚С или докато се зачервят.

  3. 3.

    От захарта, водата и маслото се сварява сироп за около 5 мин. Ароматизира се с ванилията.

  4. 4.

    Студените баклави се нарязват на парчета и се заливат с горещия сироп.


Авг. 2009
Още подобни рецепти
Коментари