Начало За нас Реклама Контакти

Азиатски ориз с яйца и зеленчуци

Снимка за Азиатски ориз с яйца и зеленчуци
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

На китайската трапеза обичайно се поднасят доста на брой ястия. Затова повечето от тях трябва да се приготвят наистина бързо. Тази светкавична и ароматна азиатска рецепта напълно се вписва в това условие.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 ч. ч. дългозърнест ориз – басмати или жасминов
  • 1 морков, нарязан на тънки пръчици
  • 1 чушка, нарязана на тънки пръчици
  • ½ ч. ч. замразен грах
  • 200 г гъби, тънко нарязани
  • 3 с. л. сушени китайски гъби, по желание
  • 2 яйца
  • 2 с. л. олио
  • 1 ч. л. ситно нарязан джинджифил
  • 4 скилидки чесън, ситно нарязан
  • 4 с. л. соев сос
  • 1-2 капки сусамово олио, по желание
  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    Ако използвате сушени китайски гъби, залейте ги с гореща вода за 15 мин. и ги нарежете.

  • 2.

    Оризът се измива добре, залива се с 1½ ч. ч. студена вода и се слага на силен огън. Щом заври, котлонът се намалява максимално, оризът се покрива плътно с капак и се оставя да къкри 10 мин. Котлонът се изключва, оризът се оставя покрит още 10 мин., а после се разрохква с вилица.

  • 3.

    През това време зеленчуците се нарязват и яйцата се разбиват леко.

  • 4.

    В сгорещеното олио се слагат джинджифилът и чесънът, а след няколко секунди се добавят и яйцата. Яйчната смес се разкъсва с помощта на дървена шпатула и се добавят зеленчуците. Разбъркват се 2 мин. и се слага оризът. Подправя се със соевия сос и сусамовото олио и се сервира.

  •  

Подходящи типове вина
Март 2011
Още подобни рецепти
Коментари