Начало За нас Реклама Контакти

Ароматна свинска плешка

Снимка за Ароматна свинска плешка
210
Време за приготвяне: 3,5 часа + 12 часа мариноване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ако изберете това ястие измежду стотиците възможни рецепти за свинско месо, ще останете очаровани от съблазнителния аромат и чудесната сладко-кисела нотка във вкуса, която придават балсамовият оцет, виното и малиновият конфитюр.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 свинска плешка от 2-3 кг
  2. 4 скилидки чесън, ситно нарязани
  3. ½ ч. л. чили на прах или чили сос
  4. 1 глава червен лук, ситно нарязан
  5. 3 стръка мащерка, ситно нарязани или 1 ч. л. сушена
  6. 1 ч. л. зърна бахар, смлян
  7. 2 с. л. кайсиев мармалад
  8. 2 с. л. соев сос
  9. 100 мл фъстъчено или слънчогледово олио
  10. за гарниране:
  11. 1 малка глава червено зеле, нарязано на тънки ивици
  12. 2 с. л. зехтин
  13. 1 глава лук, нарязан на ситно
  14. 1 с. л. конфитюр от малини
  15. 100 мл порто или червено вино
  16. 100 мл балсамов оцет
  17. 2 с. л. масло

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Добре ще бъде, ако свинската плешка има слой мазнина. Горният, по-сочен слой на месото се нарязва на ромбове.

  2. 2.

    В хаванче се смесват и стриват чесънът, чилито, лукът, мащерката, бахарът, мармаладът и соевият сос. Постепенно се добавя олиото. С получената ароматна смес се натрива плешката. Месото се загъва с фолио и се оставя да се маринова в хладилника за един ден.

  3. 3.

    Плешката се изважда, оставя се да добие стайна температура и се пече в тавичка на 220° С 30 мин., а след това - на 150° С, за 150 - 180 мин.

  4. 4.

    Когато се извади от фурната, се покрива с фолио, оставя се за 30 мин. да почине и се нарязва на парченца.

  5. 5.

    В по-голям тиган се загряват 2 с. л. зехтин и се задушава лукът с 1 с. л. вода, докато стане прозрачен. Прибавя се зелето и се задушава още 4 мин., слага се конфитюрът от малини и след 1 мин. се прибавят виното и балсамовият оцет. Оставя се на огъня, докато се изпари цялата течност. Прибавя се маслото и се подправя със сол и пипер на вкус.


Подходящи типове вина
Дек. 2010
Още подобни рецепти
Коментари