Начало За нас Реклама Контакти

Агнеса

Снимка за Агнеса
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Твърди се, че любимият български ретро сладкиш е измислен за Агнес Сорел, метреса на френския крал Шарл VII. И понеже на нея е кръстено и велуте с пилешко месо, версията е доста правдоподобна.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за тестото:
  2. 200 г меко масло
  3. 1 ч. ч. пудра захар
  4. 1 ч. ч. брашно
  5. 4 белтъка
  6. 2 с. л. захар на кристали
  7. 1 ч. ч. смлени орехи
  8. за глазурата:
  9. ½ ч. ч. захар
  10. 3 с. л. вода
  11. 4 жълтъка
  12. 1 пръчка ванилия
  13. 50 г разтопен шоколад за украса
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маслото се разбива на крем с пудрата захар. Добавя се пресятото брашно.

  2. 2.

    Белтъците се разбиват на сняг, слага се захарта на кристали. Половината от белтъците се разбъркват с масленото тесто, слагат се орехите и се сипват останалите белтъци. Всичко се слага да се пече 10 - 15 мин. в правоъгълна форма 30 х 35 см, застлана с хартия за печене или намазана с масло и поръсена с галета във фурна, загрята на 180° С.

  3. 3.

    Захарта се кипва с водата и се вари на гъст сироп, като не бива да се карамелизира. Капка от сиропа в чаша студена вода трябва да става на топче. Жълтъците се разбиват със семенцата на ванилията и постепенно на много тънка нишка към тях се прибавя врящият сироп. Разбива се на средни обороти, докато сместа стане гъста и изсветлее. Сладкишът се намазва с получената глазура и се оставя за 24 часа в хладилника, преди да се нареже.

  4. 4.

    Може да се нареже на правоъгълници и да се украси като домино със стопения шоколад.


Подходящи типове вина
Юни 2013
Още подобни рецепти
Коментари