Начало За нас Реклама Контакти

„Печена змия”

Снимка за „Печена змия”
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Очевидно в тази рецепта не става въпрос за сложен кантонски специалитет от рядък вид влечуго. Всъщност това е едно заплашително вкусно месно руло с чудесно пюре от грах. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 800 г кайма
  2. 2 с. л. праз, нарязан на ситно
  3. 1 скилидка чесън, пресована
  4. 1 ч. л. смлян кимион
  5. ½ ч. л. смлян кориандър
  6. 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
  7. ½ ч. л. риган
  8. 1 яйце
  9. 3 печени чушки
  10. 100 г пушен кашкавал
  11.  сол и черен пипер на вкус
  12. за зеления сос:
  13. 400 г замразен грах
  14. 200 г гъби кладница или печурки, ситно нарязани
  15. 2 с. л. зехтин
  16. 1 с. л. лук, ситно нарязан
  17.  сол на вкус
  18. за украса:
  19. 1 морков
  20. 1 краставица
  21. 1 по-дребна червена ряпа
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Каймата се омесва с праза, чесъна, кимиона, ригана, кориандъра, магданоза, чесъна, яйцето, сол и черен пипер на вкус. Разстила се върху намокрено прозрачно фолио на правоъгълник с размери 40 х 20 см. В средата му се разстилат разрязаните печени чушки, върху тях се слага кашкавалът, нарязан на пръчици.

  2. 2.

    Каймата се завива на дълго тънко руло с помощта на фолиото и се слага да се пече в тавичка, застлана с хартия за печене, за 20 -30 мин., докато се зачерви добре. Изважда се от фурната и се оставя да се поохлади.

  3. 3.

    За соса зехтинът се загрява, слага се лукът, разбърква се 3-4 мин. на умерен огън. Слагат се гъбите и се бъркат, докато се изпари цялата течност, която се е отделила от тях. Добавя се грахът, разбърква се 3-4 мин., подправя се със сол и пипер на вкус. Сместа се пасира. Охлажда се.

  4. 4.

    С влажни ръце зеленото пюре се намазва върху рулото. Оформя се глава, уста от ряпа и очи от кръгчета моркови. Нарязва се на резени и се слага в чиния за сервиране. Около змията се слагат много фино нарязани на пръчици краставици.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2011
Още подобни рецепти
Коментари