Начало За нас Реклама Контакти

Козунаците може и да са символ на Великден, но това по никакъв начин не бива да ни спира да им се радваме по всяко време на годината, със или без повод. Все пак се доверете на рецептата на шеф Ивелина Иванова и следвайте снимките-стъпки в галерията, за да получите два различни, но много вкусни козунака за светлия празник в неделя.

Втасването на тези козунаци изисква поне една нощ в хладилника, за да могат естествените ензими в маята и брашното да си свършат работата и да дадат на великденските сладкиши бавно и равномерно втасване, хубава ароматна коричка и по-добър вкус, като частично разградят нишестето до прости захари. Затова започнете с първите стъпки на рецептата в деня преди печенето.

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

за маковия пълнеж:
1 ч. ч. маково семе
200 мл прясно мляко
5 с. л. захар
1 с. л. мед
1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
1 с. л ром или коняк
1 с. л. мармалад от кайсии
 

за козунаците:
40 г прясна мая
200 мл прясно мляко
200 г сушени плодове
50 мл коняк
300 г захар
6 яйца
2 ч. л. фино настъргана лимонова кора
2 ч. л. ванилена захар
100 г заквасена сметана
800 г брашно тип 450
½ ч. л. сол
150 г меко масло
100 г свинска мас
300 г брашно за доизмесване
1 жълтък за намазване
2 с. л. прясно мляко за намазване
4 с. л. захар на едри кристали за поръсване

 

ПРИГОТВЯНЕ

 

1.

Маята се разтваря в 150 мл хладко мляко и се разбърква с 1 с. л. захар и 3 с. л. брашно. Оставя се да набухне 20 мин.

2.

Сушените плодове се заливат с коняка.

3.

Останалото мляко се смесва с 50 мл вода и се затопля, добавя се захарта и се разбърква, докато се стопи. Сладкото мляко се добавя към разбитите яйца заедно с лимоновата кора и ванилената захар.

4.

Брашното се пресява и се разбърква със солта. В средата се прави кладенче и там се сипват маята, яйчната смес и половината от маслото и маста. Замесва се меко тесто. На плота се пресява брашното за доизмесване, разстила се и върху него се сипва мекото тесто. Меси се, докато се поеме цялото брашно. Към края на месенето се добавят на 4-5 порции останалите меко масло и мас. Слага се да втаса в намаслена купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя в хладилника за една нощ. Изважда се от хладилника се оставя за 2 часа да достигне стайна температура.

5.

Маковото семе се смила, смесва се с останалите съставки и се вари при непрекъснато бъркане на бавен огън около 10 мин., докато се сгъсти. Охлажда се.

6.

Втасалото тесто се разделя на две. Към половината тесто се добавят маринованите сушени плодове, като се поръсват с лъжица брашно, за да се омесят по-лесно в тестото. От тестото със стафиди се оформят 2 козунака, като се разделя се на топчета, от които се разточват фитили и се сплитат. Оставят се да втасат отново за около 1 час, докато си удвоят обема. Намазват се със разбитите яйце и мляко, поръсват се със захарта, която е претрита с влажни ръце, за да не изгори. Изпичат се във фурна, загрята на 180° С, за 30 - 40 мин. Охлаждат се върху решетка.

7.

Останалото тесто се разточва на 2 правоъгълника. Намазват се с маковия пълнеж, навиват се на рула. Отгоре се набождат с вилица и се намазват с разбит жълтък. Пекат се 30 - 35 мин. във фурна, загрята на 180° С. Охлаждат се върху решетка.

от Меню Апр. 2017
Рецепти по темата
Коментари