Начало За нас Реклама Контакти

Голямото великденско месене на козунак

Снимка за Голямото великденско месене на козунак

Няколко са предизвикателствата в приготовленията за толкова традиционен и ненарушим откъм правила празник като Великден. Първото е да не се озовем в най-разноцветната кухня на света след боядисването на яйцата, а второто е да преборим прословутия с капризите си козунак.


Целта е ясна – добро втасване до зашеметяващи размери, образуване на заветните конци в готовия козунак и равномерно изпичане. Привлекателната форма, постигана чрез сложни заплитания, достойни за всеки стар морски вълк, също е неимоверно важна. Необходимо условие, преди да пристъпите към това проблемно начинание, е да уеднаквите температурата на всички продукти. Извадете ги от хладилника няколко часа преди началото на голямото месене и ги оставете да почакат времето, когато ще сте уверени и смели в действията си.


Повечето съвети за добър резултат се състоят в убеждаване да подложим сладкото тесто на яростни насилствени акции, свързани с ентусиазирано, мощно и продължително месене, както и с безмилостното му блъскане в масата. Макар такъв наказателен подход понякога да помага, а и е добър начин за справяне с предпразничния стрес, много по-лесно е да се придържате към представената по-долу техника.

1. Маята се разтваря в прясното мляко и се смесва с определеното количество захар и брашно. Оставя се да втасва на топло, докато сместа се покрие с балончета.

2. Останалото брашно се пресява, прави се кладенче и в средата се сипват разбитите яйца, захар и мляко, разтопеното масло и втасалата мая. Бърка се с дървена лъжица, докато се оформи топка.

3. Тестото се меси около 10 мин. и ако е необходимо, се добавя още малко брашно, но не бива да става твърдо. Меси се, докато престане да лепне.

4. Ръцете се топят в останалото разтопено масло едновременно с измесването на тестото, докато свърши маслото. Слага се да втаса на топло, докато си удвои обема (1 - 2,30 часа).

5. Втасалото тесто се омесва отново и се обърква със сушените плодове.
6. Разделя се на 3-4 топки и се сплита.

7. Поставя се в тава с високи ръбове. Отново се оставя да втаса, докато си удвои обема, намазва се с разбит жълтък, поръсва се със захар и ядки и се слага да се пече. Първите 10 мин. се пече на 220° C, а после се допича на 190° C. Ако се препече, става сух.

Варианти за приготвянето на великденското лакомство може да видите в рецептите ни за, козунаккозунак и руло от едно тесто, ягодов козунак и за пъстри козунаци.

от Меню Май 2013
Рецепти по темата
Коментари