Начало За нас Реклама Контакти

Зехтин срещу депресията?

Снимка за Зехтин срещу депресията?

Консумацията на транс мазнини и на наситени мазнини увеличава риска да заболеем от депресия, докато зехтинът защитава организма ни от тази психическа болест.

Това са показали изследванията на испански учени от университетите на Навара и Лас Палмас де Гран Канария. Изследователите са получили тези резултати след 6-месечни наблюдения върху 12 059 доброволци с отчитане на тяхната диета, начин на живот и здравословни промени, анализирайки данните в началото, по време и в края на проекта.

Въпреки факта, че в началото нито един от доброволците не е страдал от депресия, в края на изследването вече имало 657 случая със симптоми на болестта. Рискът от депресия при участниците с по-високо потребление на транс мазнини (вкарвани изкуствено в чипсове, снаксове, вафли и др. подобни продукти) е бил 48% по-висок в сравнение с хората, които не са ги консумирали. Освен това проучването е показало и зависимост между дозата и резултатите, т.е. колкото повече транс мазнини са били консумирани, толкова по-силен е бил вредният ефект.

Екипът, ръководен от Мигел Анхел Мартинес-Гонсалес от Наварския университ, е анализирал и влиянието на мононенаситените мазнини (с които изобилстват рибата и зехтинът) върху депресията. "Открихме, че тези по-полезни мазнини са свързани с по-нисък риск от депресия", изяснява Мартинес-Гонсалес.

Резултатите от проучването подриват хипотезата за по-висока заболеваемост от депресия в северноевропейските страни в сравнение с Южна Европа, където царства средиземноморската диета. Въпреки това, учените отбелязват, че случаите на депресия са се увеличили през последните години и днес в целия свят има 150 млн. души засегнати от болестта.

Анализите на испанците сочат, също така, че както депресията, така и сърдечно-съдовите заболявания се влияят по еднакъв начин от храненето и вероятно имат сходен произход.
 

от Меню Ян. 2011
Рецепти по темата
Коментари