Начало За нас Реклама Контакти

Талантливият готвач от Алапуя

Снимка за Талантливият готвач от Алапуя

Преди няколко години с безкрайно съжаление открих, че в България е изключително трудно да опиташ дори едно ястие от Южна Индия, да не говорим за някое от забележителната кухня на Керала. Нещата все още не са се променили много, но с помощта на екипа на учебния ресторант Talents към Кулинарна академия HRC можем да ви предложим избрани рецепти от красивия малабарски бряг.

Изумително вкусните ястия са приготвени от Хосе Фернандес – студент, III семестър в Кулинарната академия. Въпреки скромността си Хосе сподели своята история, идеи и мечти. Той е на 29 години, роден е в красивия град Алапуя, или както по-често го наричат Алепи, и носи необичайното за Индия испанско име, заради силната семейна католическа традиция. Започва работа като програмист в една от многобройните мултинационални ИТ компании, които от няколко години разпознават Керала като добро бизнес място. Здравословни проблеми спират тази кариера и Хосе избира професията на шеф-готвач. Тя не е необичайна за индийските мъже, въпреки че те по правило не готвят у дома. Авторитетът на академията и предлаганото от нея обучение „Кулинарни изкуства“ лесно определят дестинацията на Хосе и той се озовава в Добрич. Там изкарва първия семестър на обучението си и намира своята „българска майка“, с чието семейство живее в града и която го запознава с домашната българска кухня. Харесва кюфтета и мусака, но не може да понася бозата – проблем, присъщ на много чужденци.

Според програмата на курса си през втория семестър Хосе заминава за платен професионален стаж в Холандия. Третият етап на обучението му е в София, в учебния ресторант, а когато приключи тук, го очаква още един стаж, този път отвъд Атлантика, в САЩ.

Поканихме Хосе да приготви за menumag.bg три типични ястия от Керала, чиито рецепти съвсем скоро ще бъдат публикувани в сайта, но вече може да ги намерите в брой 65 на списание "Меню". Те се приготвят лесно у дома,но поради особеностите на българския пазар на Хосе му се наложи да замени някои от продуктите. Например пресните къри листа, които са изключително важна подправка в Южна Индия, у нас въобще не се предлагат и затова с голям компромис са заместени от магданоз. Въпреки това храната на Хосе Фернандес е изключително вкусна, а и добре презентирана, затова с нетърпение очакваме с какво ще ни изненада в бъдеще този талантлив готвач.
 

от Людмил Хайдутов Март 2013
Рецепти по темата
Коментари