Начало За нас Реклама Контакти

В защита на истинските сирена

Снимка за В защита на истинските сирена

Европейската комисия помоли Италия да отмени своя национален закон, който забранява използването на мляко на прах, кондензирано мляко и възстановено сухо мляко за производството на сирене. Италия, според Брюксел, трябва да бъде в съответствие с европейската норматива, която допуска тази възможност. Според Комисията действащият италиански закон, който забранява употребата на заместители на млякото, би възпрепятствал „свободното движение на стоките”.

Международното движение Slow Food намира, че това налагане е не само погрешно и вредно за опазване на биоразнообразието, а подчертава, че Италия би трябвало да бъде пример за подражание за качественото сиренарство в Европа. Трябва да се полагат усилия, за да се повиши чувствителността по тази тема на европейско ниво с цел да стане обратното – законодателството в няколко страни от ЕС да се уеднакви с италианското.

„Надяваме се италианското правителство да защити този закон“, коментира Пиеро Сардо, президент на Фондацията за биоразнообразие на Slow Food. „След шоколада без какаово масло и виното без грозде големите индустрии се опитват да атакуват още един водещ сектор от италианската хранително-вкусова сфера, следвайки логиката за сваляне на цените. Ако това ново искане бъде прието секторът на качественото сиренарство в Италия, който вече е притиснат от прекалено ниските цени на млякото и от трудностите на високопланинското фермерство, ще пострада сериозно. Като Slow Food ние от години се борим да насърчаваме производството и консумацията на сирената от сурово мляко, планинските продукти, традиционните техники и автохтонните породи млекодайни животни.“

Действително Slow Food от самото си създаване енергично защитава качественото традиционно производство на сирена – много сиренари ежедневно преживяват сериозни трудности, свързани с бюрокрацията, с производствените разходи и пазарните цени на продуктите. Нужно е да се защитават тези производства и да се противостои на тенденцията за стандартизиране на суровините, техниките и произхода. За тази цел е важно да се посочва произходът на продуктите, да му се отделя достатъчно внимание върху етикетите, така че потребителите да знаят какво държат в ръцете си, да избират съзнателно какво да ядат и какъв тип производство на храна, земеделие и животновъдство да подкрепят.

От 18 до 21 септември тази година на Cheese 2015 в италианския град Бра си дават среща всички традиционни производители, любители на качествените сирена и защитниците на млечното и сиренарско наследство в Европа.
 

от Меню Авг. 2015
Коментари