Начало За нас Реклама Контакти

Slow Food събра 28 земеделски министри

Снимка за Slow Food събра 28 земеделски министри
Университета по гастрономически науки в Поленцо

На 29-ти септември в Университета по гастрономически науки в Поленцо, Италия, 28 -те земеделски министъра на страните от ЕС уважиха поканата на Slow Food за неформална среща, на която говориха европейският комисар по селското стопанство и развитието на селските райони Дачиан Чолош, италианският министър за селското стопанство, храната и горите Маурицио Мартина, президентът на Slow Food Карло Петрини и деканът на университета домакин Пиеркарло Грималди.

Дачиан Чолош поздрави Slow Food и Университета по гастрономически науки с думите: “ Винаги идвам тук с удоволствие, защото се чувствам като у дома. Това е така, защото със Slow Food споделяме общи ценности. Вярваме, че традициите са модерни, че това, което идва от миналото, от традицията, е в съзвучие с това, което очакваме от бъдещето,“ и продължава, „ Смятам, че с наближаващото световно изложение ЕКСПО през 2015 г., съобщението, което искат да изпратят Италия и Европа, е, че традицията означава бъдеще и е модерна.“

Министър Мартина обърна внимание в речта си на голямата отговорност, която има Европа в дебата за световната хранителна сигурност – един от най-големите проблеми за бъдещето на планетата. Решението му според г-н Мартина е в селскостопански системи, които могат да съчетават иновациите и устойчивите практики.

Карло Петрини приветства европейските министри и обърна внимание, че: „Европейският съюз носи тежък багаж, от възможности и надежда, но и от очакванията на останалия свят, който гледа на нашия пазар и правилата му като начин за тълкуване, а понякога и за създаване, на бъдещето ни. Осигуряването на достъп на всички и най-вече на най-уязвимите до здравословна, устойчиво произведена храна, която да изхранва с култура, а не само с калории, е постижима цел. Slow Food и Европейският сьюз могат, а и са морално задължени да се движат към тази цел, най-вече като подпомагат дребното, традиционно производство на храна, предназначено за местния пазар.“

След неофициална дискусия министрите имаха възможността да опитат и да научат повече за някои европейски традиционни продукти от Slow Food президиуми и каталога „Съкровищница от вкусове“. Всяка държава беше представена с един продукт и неговия производител. За България това бяха колбасът нафпавок и Дешка Кротева от разложкото село Горно Драглище, но министър Грудев пропусна да се запознае с тях. Както и да поздрави д-р Десислава Димитрова, координатор на Slow Food за България, която в своята реч подчерта, че малките производители обикновено са изключени от общата картина, но че надеждите за подкрепата им са обърнати към новата Обща селскостопанска политика.

С тази среща Slow Food се надява да покаже на 28-те земеделски министри част от биологичното хранително разноообразие, което Европа предлага и да привлече вниманието им към малките производители, които са запазили традициите на семейното земеделие и животновъдство и които все още произвеждат, като съхраняват знанията, биологичното разнообразие, ландшафта и кулинарията на Европа.

Целта на срещата е и да подкани европейските законотворци от най-високо ниво да предприемат официални действия, които да са съобразени с нуждите на малките производители, чиито продукти са тясно свързани с територията, културата и традициите и така свидетелстват за уникалното кулинарно наследство, което всяка държава има и трябва да съхрани и защити.

Забележителна част от това наследство може да бъде видяно и опитано този месец в Торино, където между 23-ти и 27-ми октомври ще се проведе световното Slow Food изложение Salone del Gusto и конференцията на мрежата Terra Madre.
 

от Меню Окт. 2014
Коментари