Начало За нас Реклама Контакти

Нафпавок е интересен и вкусен сурово-сушен колбас от разложкия край - добре отлежал и много качествен, който се прави от столетия по специфичен занаятчийски метод и не отстъпва на световноизвестни деликатеси, съизмерими с него – например хамон серано и лонганиса де Вик от Испания или италианското прошуто крудо. Но нафпавок има собствен, специфичен характер – вкусов аромат на добре съзряло месо, с дълбока сладост, лека пикантност и изявени землисти нотки.

Според местните хора нафпавок се прави от най-малко един век във всички села от разложката долина: Елешница, Баня, Долно Драглище, Горно Драглище, Добърско, Годлево, Бачево.

Използва се само най-хубавото месо от домашно гледаните прасета, а размерът и формата на колбаса от кълцано и подправено месо варира в зависимост от това дали се пълни дванайсетопръстник (бабичка), мехур (меурче) или стомах (дедец). Разложката долина е единственото място в света, където този деликатес може да отлежи успешно и да придобие специфичния си вкус и аромат.

Днес традицията се пази най-вече в село Горно Драглище от около 20 семейства. Но нафпавокът е скъп и празничен деликатес, чието приготвяне и отлежаване изисква доста време (най-малко 4 месеца съзряване – от декември до април), и, тъй като законът не позволява подобни продукти от животински произход със семейна занаятчийска направа да се предлагат на пазара, хората нямат стимул да го правят.

Благодарение на Надка (Дешка) Кротева от Горно Драглище и нейната къща за гости "Дешка“, нафпавокът стана известен на хората, които се интересуват от уникални местни продукти. Тя е превърнала направата му в малък семеен бизнес, което гарантира съхраняването на традицията.

В брой 67 на списание Меню ще научите повече за нафпавока и за кулинарните традиции в Горно Драглище.

от Веселина Маринова Май 2013
Коментари