Начало За нас Реклама Контакти

С блага вест и прясна риба

Снимка за С блага вест и прясна риба

Благовещение, на 25 март, е един от най-радостните християнски празници - това е денят, в който архангел Гавраил предава на Дева Мария благата вест, че е избрана да роди Спасителя, сина Божий Исус Христос - точно девет месеца преди Коледа. Чества се както от Източноправославната, така и от западните църкви още от VII век.

Както при повечето календарни празници, църковните ритуали на този празник се преплитат с езически обреди. У нас наричат празника още Благовец, Благовещене или Благоец и народът го свързва с идването на пролетта, на прелетните птици и изобщо с пробуждането на природата. След този ден хората гледат да излизат от вкъщи с къшей хляб и с пари в джоба, та ако ги закука кукувицата, да бъдат охолни през цялата година. Вярва се, че на „благия ден“ по-леко и бързо зарастват раните, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момичета и се бележат агнета и ярета, понеже по-малко ще ги боли. Жените не докосват игли, куки или конци. Сеят се зеленчуци и се присаждат плодните дръвчета, за да са благи, “плашат” се овошките, които не дават плод. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила. Според поверието тогава излизат самодивите и самовилите. Змиите и гущерите също се пробуждат и изпълзяват от дупките си. Ето защо още преди изгрев хората палят огън на едно или на три места или по всички ъгли в двора и слагат тор да пуши, за да прогонва влечугите. Малки и големи удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. А после младежи и деца прескачат огъня и дори леко опърлят краката си, за да не ги хапят змиите през лятото.

По време на строгия 50-дневен великденски пост единствено на Благовещение и на Цветница се разрешава на трапезата да има риба. И то само ако 25 март не влиза в Страстната седмица - какъвто не е случаят през 2011 година, когато Великден е на 24 април. Тържествената трапеза за Благовещение е постна, но доста богата - за пръв път се поднасят пресни зелени растения - лапад, коприва или киселец, за да потече в тялото на човека “нова кръв”. Задължително се приготвя риба - печена или варена, което означава, че може да се хапват и всякакви морски дарове. На някои места в България има традиция да се варят речни раци. Както на много от другите християнски празници, на Благовещение се правят различни питки, но освен тях на 25 март се приготвят и лучник и баници. Заедно с тези вкуснотии, на светлия пролетен празник може да се пие и вино.

от Меню Март 2016
Рецепти по темата
Коментари