Начало За нас Реклама Контакти

Пролет по китайски

Снимка за Пролет по китайски
Пролетните рулца са добра и лесна идея за парти, но може да се сервират и като ордьовър или основно ястие.

Защо пролетни?

Цилиндричните рулца са характерни за много от националните кухни на Източна Азия и освен в кулинарията на Китай се появяват под една или друга форма в Тайланд, Виетнам, Лаос, Сингапур и Малайзия. Разнообразни на вкусове и аромати, пролетта в наименованието им е сезонно обоснована. Китайците ги поднасят на първия ден от Нова година, като едно от традиционните ястия с богата символика и значение. По това време те отбелязват най-дългия и най-важния за тях фестивал – Пролетният, който продължава 15 дни в периода между 21 януари и 20 февруари в зависимост от лунно-слънчевия календар. Китайците обичат да казват, че не биха приготвили пролетни рулца дори и за президента, ако дойде в неподходящ сезон. Най-добре е да планира посещението си в дните около Пролетния фестивал, но не по-късно от 5-6 април. Причините са чисто прагматични. По това време може да се открият пресни и свежи всички необходими продукти за пролетните рулца. И е заблуда, че приготвени през цялата година, имат еднакъв вкус и въздействие.

Добре загърнати

Пълнежът на китайските пролетни рулца може да се състои от скариди, стриди, платика, късчета печено патешко или резени свинско месо с бели жилки и с традиционни сезонни зеленчуци – праз лук, моркови, бамбукови връхчета, китайско зеле, репички, грах и задължително соеви кълнове. Пълнежът от свежи сезонни зеленчуци символизира засяването на тазгодишната пшеница, а готовите рулца – богатството и благоденствието. Пролетните рулца винаги се поднасят със сос, а традиционните подправки са чесън и кориандър.

В Китай рулцата се загръщат в два вида кори. Едните от пресни нудъли, приготвени от оризово брашно и вода, се пържат в дълбок тиган или тенджера в сгорещена мазнина. Другите са оризовите, които са по-разпространени и се произвеждат от оризово брашно и тапиока. Тъй като са сухи, може да ги съхранявате дълго време за разлика от корите от нудъли. Преди да напълните оризовите кори, ги накиснете в топла вода за около половин минута. Следва забавният етап със завиването на рулцата, който изисква сръчност, бързина и търпение. Разполагате всяка кора с единия ъгъл към вас. Посветените в тайните на рулцата съветват да сипвате не повече от 2 супени лъжици от плънката до центъра на кората, без да препълвате. После загръщате кората – първо събирате долните, след това горните й краища. Завивате нагоре веднъж, докато се получи стегнато руло. Непосредствено след като ги загърнете добре, ги пържете до зачервяване в сгорещената мазнина. Рулцата ще станат хрупкави и пресни, ако ги завивате едно по едно и веднага ги слагате да се пържат. А за да съдържат по-малко мазнини, може да ги сварите на пара или да ги изпечете на скара.

За рулцата и любовта

Китайците сравняват стиловете на приготвяне на пролетни рулца с различните фази на любовта. Рулцата в Сямън в Югоизточен Китай са прочути със своя деликатен вкус и аромат. Местните хора вярват, че за да станат крехки и богати на вкусове, те трябва се приготвят така, сякаш влюбен младеж създава специално ястие за своята любима. Той иска тя да вкуси от различни състояния в любовта – меланхолията, разтърсването и блаженството. Затова рулцата съчетават соленото, пикантното и сладкото, а когато скаридите, стридите и платиката са поднесени отделно, означава, че мъжът оставя своята любима сама да прецени как да преплете вкусовете и да им се наслади. Как може да разберем дали младежът е успял? Един от начините е да се доверим на китайския писател Лу Сюн, за когото пролетните рулца от Сямън приличат на възглавнички.

от Елица Константинова Юни 2011
Рецепти по темата
Коментари