Начало За нас Реклама Контакти

Предстои Salone del Gusto/Terra Madre 2014

Снимка за Предстои Salone del Gusto/Terra Madre 2014

По-малко от две седмици остават до откриването на Salone del Gusto и Terra Madre 2014 в Италия. Това най-мащабно и глобално събитие, организирано от международното движение Slow Food, ще се проведе в периода 23-27 октомври в Lingotto Fiere в Торино и е посветено на семейните земеделски стопанства и международния проект Ark of Taste, насочен към опазване на биологичното и гастрономическо разнообразие на планетата ни.

Основeн фокус на тазгодишното събитие Salone del Gusto (Салон на вкуса) и Terra Madre (Майката Земя) е международният проект на Slow Food Ark of Taste (буквално "ноев ковчег на вкусовете") или Съкровищница на вкусовете, насочен към възраждане на хранителни продукти, изложени на риск от изчезване. Ще бъде обособено специално място, посветено на Съкровищницата на вкусовете – там ще могат да се споделят истории, свързани с всеки от представяните уникални продукти, които са част от културата, историята и традициите на цялата планета и обясняват тяхната истинска стойност. 

Вече над двайсет са българските продукти в Съкровищницата на вкусовете, а предстои да бъдат включени още около двайсет, сред които пестил от сини сливи, странджански рачел, трахана и чукана сол, местни винени сортове като гъмза и червен мискет, уникални български породи домашни животни и други. Сред вече присъстващите са смилянски фасул, зелено сирене от Черни Вит, пуска, нафпавок, странджанско дядо, етърник, солен свински бут, чироз, баничански лук, родопско люто, овча пастърма и други уникални храни, породи и сортове. Част от тях ще бъдат представени на събитието в Торино.

Общо над 1000 изложители на редки и застрашени от изчезване продукти от 130 страни ще присъстват на Salone del Gusto и Terra Madre, в това число над 300 президиуми на Slow Food, готвачи, фермери, рибари, учени, занаятчии, представители от света на виното и гастрономията, както и на хранителните общности Terra Мadre. 

Друга основна тема на събитието е семейното земеделие, в съзвучие с Декларацията на ООН, определяща 2014 като Международна година на семейното земеделие (IYFF). 

Нов участник на тазгодишното събитие ще бъде Училището по готварство, представляващо еволюция в областта на дегустационното образование и подхода Slow Food към културата на хранене. Училището по готварство представлява място за обмен, в което участниците активно участват в приготвянето на ястията, точно както се случва в кухнята на един истински ресторант.

Както във всяко издание, Salone del Gusto и Terra Madre 2014 ще обхваща огромно разнообразие от актуални теми, свързани с храните, които стават все по-важни, особено в контекста на проблемите за екологията, земеделието и здравето, свързани с изменението на климата, нарастване броя на населението, световния глад и други.

Поканени са външни специалисти, както и представители на Slow Food, да се включат в обсъждането на ключовите теми (хуманно отношение към животните, хранителните отпадъци, посегателствата върху земята, консумацията на месо, коренното население, пчелите, семейното земеделие и т.н.) в рамките на компактната програма на конференциите и дегустационните семинари, имащи за цел да покажат начините, по които нашите хранителни и потребителски навици влияят върху благосъстоянието на екосистемите, хората и животните, обитаващи планетата.

Подробна информация за събитието на www.salonedelgusto.com

Slow Food обединява милиони хора, посветени и отдадени на добрата, чиста и справедливо произвеждана храна. В движението участват: фермери, рибари, готвачи, младежи активисти, експерти и учени от над 150 страни; мрежа от около 100 000 члена на Slow Food, свързани с 1500 местни организации по света, допринасящи със своя членски внос, както и организирайки събития и кампании; а също така и 2000 хранителни общности Terra Madre, които практикуват устойчиво производство в малък мащаб на качествени храни по целия свят.

от Меню Окт. 2014
Коментари