Начало За нас Реклама Контакти

Изпичане на кафето

Снимка за Изпичане на кафето

Предлагаме на нашите читатели нова "глава" от рубриката за кафето, водена от 

Йордан Дъбов, Dabov Specialty Coffee

Йордан Дъбов има богат професионален опит на кафе експерт, дегустатор и консултант. Той е единственият у нас лицензиран кафе инструктор и майстор бариста (бариста е този, който професионално приготвя кафе) от Европейската асоциация за специално кафе (SCAE); международен съдия и член на журито на най-престижния конкурс в света на кафето, създател и собственик на първата българска пекарна за гурме кафе Dabov Specialty Coffee (познато преди като My Gourmet Cafe), съосновател на Асоциацията на българските баристи.

Mоже да прочетете също:

Кафе и тероар

За кафето и неговите сортове

Кафето: от дървото до чувала

 

Надали е уместно да споменавам, че започвам тази част от разказите ми за пътя на кафето до вашата чаша с огромна доза притеснение. Същото, как вото изпитах, когато стоях изправен пред току-що инсталирания собственоръчно 12-килограмов PROBAT WERKE, модел 1991 г., в който бях дозирал 10 кг от любимото си кафе от Етиопия, наблюдавах нервно ту фабричния му термометър, ту другия - инсталиран от мен в пробитата му вратичка, позициониран близо до най-голямата маса от кафе и чаках да достигнат 205° С и да изравнят стойностите си. На врата ми висеше дигитален хронометър и побутвах разграфена тетрадка с колонки: старт/темп, жълта фаза/час/темп, 1st crack/час/темп, 2nd crack/час/темп. финал/час/темп, тотал.

Беше велико преживяване. Имах усещането, че правя нещо изключително, че това, което ще се случи, ще засенчи и най-силните ми емоции дотогава... Няколко минути по-късно нервно издърпвах лопатката с по около трийсетина кафеени зърна, за да ги обдуша интензивно, връщах ги отново и отново загребвах и душех, наблюдавах хронометъра и записвах, и отново вадех и помирисвах и записвах. Велика работа. Вярвах, че печенето на кафе е изкуство. Изкуството да долавяш, да се вслушваш, отключваш, формираш и да създаваш аромати и вкусове...

Кафетата, изпечени от Dabov Specialty Coffee, може да намерите във Vintage club - магазин за вкусове и аромати, както и онлайн.
 

 

Магия или химия

Осем години след този ден и хиляди повторени процеси като пекар и собственик на фирма за изпичане на кафе и след стотици разговори с най-вдъхновяващите пекари в света вече разглеждам този процес, или по-точно съвкупност от процеси, малко по-хладнокръвно, резервирано и гледната ми точка се е попроменила. В нашата пекарна използваме повече софтуер, отколкото хартия, анализираме и пресмятаме все повече от година на година. Инвестирам във все повече технологии за измерване на различни стойности или едни и същи стойности по различен начин. И не защото не вярвам на магии, а защото искам повече от “моите” кафета, а също от себе си и от моя майстор-пекар, както и от всички, за които изпичам кафе.

В последно време започва да става все по-търсено зеленото неизпечено кафе за директна консумация. И в тази връзка – необходимо ли е изобщо да изпичаме кафето, преди да го консумираме и защо изобщо го правим? Всъщност зелената кафеена костилка (още зърно или черешка - бел. ред.) просто не е толкова вкусна (ако изобщо е такава) преди изпичането. Печем основно, за да я превърнем във възможно най-вкусна и да дадем възможност “вкусът” й да бъде по-достъпен и лесно разтворим във вода. По време на изпичането ще протекат много и различни химични процеси, които изцяло ще променят кафето.

Смисъл на промените

Искам да обърна внимание на някои забележими промени както по отношение на външния вид, така и на общата промяна на вкусовете и ароматите.

Изпичането на кафето се състои от три ключови етапа: изсушаване, изпичане и охлаждане и те ще засегнат както цвета на самото зърно, който ще се променя от зеленикаво-сив през жълтеникаво-кафеникав към кафяв, така и размера на зърното, който ще се увеличи почти двойно. Същевременно плътността му пък ще се намали двукратно. Ще става по-сладко и само малко по-късно – нагарчащо, та чак горчиво. Ще се превръща в много по-високо киселинно и малко по-късно киселинността му ще изчезва. Възможно е да бъдат създадени повече от 800 ароматни съединения. Ще издава приятни за ухото пукащи шумове.

Основната цел, заради която се пече кафето, е да оптимизираме химичния състав на разтворимите във вода (най-честият разтворител, използван за приготвяне на кафе:-) вещества. Те са отговорни за това, което генерално наричаме вкус на кафе. Също така оптимизираме и разтворимите във вода летливи аромати и онези, които са заключени за малко по-дълго време в кафеените масла. В комбинация с тях и с микроскопични фрагменти от стените на всяка смляна кафеена клетка се формира и плътността (тежестта на небцето) на кафето, и цялостното възприятие за вкус. Често използваме и термина – сила.

Първа фаза изсушаване

Нарича се така, защото през тази фаза започва изпаряването на водното съдържание (10 - 12%) от кафеените костилки. Няколко минути след началото започва и разграждане на хлорофил, поради което цветът започва да се променя от зеленикав към жълтеникав. Малко по-късно цветът се променя към светлокафеникав благодарение на процес, наречен „реакция на Майар“ и започва и карамелизацията на захарите, като цветът се променя към по-наситено кафяво. Колкото по-дълго оставим кафето, толкова повече потъмнява - та чак до фаза, в която е изцяло черно.

Втора фаза – изпичане

Всъщност същинското изпичане започва в момента на първото изпукване на кафеените костилки. До този момент те поглъщат от високата заобикаляща ги температура (околната температура в тази фаза е около 200° С) до момента, в който се наситят и започнат самите те да отделят температура. Благодарение на тази промяна се получава и самото пукане. Отделянето на топлина продължава до момент, в който кафето е отделило достатъчно и може да започне да поглъща топлина отново. Тогава започва второ пукане.

Трета фаза – охлаждане

Охлаждането има съществена роля за крайния резултат, въпреки че е често подценявана фаза. Затова е добре да й се обръща подобаващо внимание. Започва веднага след изваждането на горещите кафеени костилки и може да бъде осъществено само чрез въздушна струя, която отнема от горещината на кафето, или с помощта на вода. Факт е, че за микропекарите на висококачествени кафета водата е табу. И поради малките количества изпечено кафе изобщо не е необходимо да се използва такава. При по-големите по капацитет печки (50 кг на цикъл и повече) охлаждането с помощта на вода и въздух дори е наложително.

Искрено се надявам процентът вода, който използват, да не е в големи стойности :-)

Охлаждането с въздух не трябва да продължава по-дълго от 6-7 мин. Приемаме кафето за охладено тогава, когато неговата температура е 37° С. Според мен има още една фаза, а тя е, че ако искаме да запазим кафето качествено, трябва да го пакетираме до края на работния ден. Перфектното време е до 1 час след охлаждането. Казвам това, защото индустрията (големите пекарни) пакетират кафето си три дни след изпичането. Те имат основателна причина да правят това, но помнете, че винаги е в ущърб на качеството.

По време на изпичане на кафето губим от 12 до 22% от неговото тегло. Част от тези загуби големите пекарни на кафе компенсират с по-големи от необходимите проценти вода за охлаждане.

Приблизителната загуба на тегло е следната:

- Около 11-13% е загубата, ако извадим кафето в началото на първото пукане.

- Половин минута след това загубата вече е 14-16%.

- В самото начало на второто пукане - 17-18%.

Големите пекарни често препичат кафетата си до фаза на карбонизация, където загубата вече е 22%. Компенсацията е: вода.

Захар в кафето?

Според мен целта на наистина тъмните кафета не се свежда до териториални предпочитания. Индустрията използва цветущи термини, поясняващи нивото или степента на изпичане, да речем: италиански стил, френски стил, американски или виенски.

По-скоро това е начин да бъде прикрита липсата на сладост и балансирана киселинност в самото кафе (те според мен биха били предпочитани от по-голяма част любители на тази магична храна – кафето) чрез формирането на горчивина, която лесно може да бъде подсладена от потребителите посредством бучка-две захар, а сладостта ще е толкова господстваща, че всичко останало ще отиде на заден план. Понякога и по-добре...

Тук не искам да кажа, че не е редно да слагате захар в кафето, а само че, ако се наложи да го подслаждате, по-добре не консумирайте такова кафе. Виждал съм хора, които слагат захар в чая си, индустрията слага захар в шоколада. Виждал съм хора, които слагат лимонада в чашата си с вино, и такива, които слагат кока кола във виното си. Това не ги прави лоши хора.

В крайна сметка добре е всеки да взима решения сам.

Нива и стилове

Вижте снимките в галерията по-долу

Cinnamon roast

Това е ниво, при което печенето е прекратено в самото начало на първото пукане и всъщност канелата няма нищо общо с вкуса, а само с цвета на самото кафе. Някои от „модерните“ микропекари предпочитат този стил (при който загубата на тегло е с най-ниски стойности), но голяма част от консуматорите намират този тип кафета за изключително тревисти, ядкови и кисели. Моите лични предпочитания са доста по-различни.

City roasts
Това е може би най-предпочитаното ниво от микропекарите. Олицетворява третата кафеена вълна. Обикновено се характеризира с по-слабо тяло и висока киселинност. Ако всичко мине наред и имате качествена суровина, то след правилно приготвяне усещането е на изключително освежаване (киселинност), сладост (ако сте късметлии), сочност, характерна за добре узрелите плодове, флорални и плодови нюанси, може би карамел.

Тази фаза е някъде между първото и второто пукане. Близо до нея са City+ и Full City.

Full City
Фаза, която се намира секунди преди второто пукане. Това е може би най-предпочитаното от консуматорите ниво и до известна степен означава и сигурност при пекарите. То предлага баланс между по-ниска киселинност, карамелени тонове и малко по-висока плътност, а в зависимост от суровината - и добре узрели плодови нюанси.

Viennese
Фаза, която се намира секунди след второто пукане и е стандартна за големите кафеени вериги. По зърната започват да избиват масла (лично аз предпочитам те да си останат вътре).

Горчиво-сладка напитка, евентуално карамелена, ядкова, с ниска киселинност. Или остра напитка с тежко, сироповидно тяло.

French
При този стил на изпичане вече е невъзможно да придобием представа за уникалния характер на
конкретното кафе. Видими масла обливат кафеените зърна.

Препеченост, горчивина, опушеност – това са характерните черти на този стил.

Italian
Загадъчен е този стил. Незнайно как всички италиански пекари пекат средно светло – средно тъмно, а пък индустрията използва този термин за омазнените и овъглени кафета...

Как се държи това кафе в чашата: прегоряло, овъглено, горчиво, със средно тяло.

 

Естествено някъде между всички тези нива се намира и вашето, ако сте пекар на кафе.

Неотдавна ние инсталирахме дълго мечтаната нова печка, 12-килограмов PROBAT WERKE, модел 2016 г. Двамата с моя пекар Пламен Мончев сме превъзбудени от този факт. Инвестирах в нея, защото въпреки че печенето на кафе не е технология, технологията ни помага да печем все по-добре, а това е мечтата на всеки пекар. Или би трябвало да бъде.

Печенето на кафе не е и изкуство. Няма как да бъде.

Профил на пекаря:

- високо - към още по-високо компетентен

- експериментатор

- изключително мотивиран

- внимателен

- търсещ

Имам огромния късмет в екипа си да имам изключителен пекар. Обсъждаме подробно, опитвайки кафетата, които изпичаме, какво искаме да отключим и заключим в дадено кафе и как да го направим.

Никога не съм чул моя пекар на говори за бизнес, пари, машини, кафемелачки, успехи, обекти, клиенти... Единственото нещо, от което се вълнува един пекар, е какво и как да формира, отключи или притъпи от дадено кафе. Това е профилът на добрия пекар.

С благодарности към моя пекар.

от Йордан Дъбов Май 2016
Коментари