Начало За нас Реклама Контакти

За кафето и неговите сортове

Снимка за За кафето и неговите сортове

Един от най-ярките ми спомени беше за черешата, растяща до неотдавна на двора в къщата, където бях отгледан и отраснах. Всяка година цялото семейство чакаше с нетърпение пролетта. след кокичетата, които много радваха всички, защото даваха началото на сладките и топли месеци; цъфваше и нашата череша. Вкусът на плодовете и е дълбоко запечатан у мен. Беше бяла череша. Хранехме се с плодовете ѝ, баба ни правеше великолепно сладко за зимните месеци (и не само), а баща ни приготвяше ракия от попадалите по земята плодове.

Спомних си за нашата череша, когато започнах да пиша за други едни черешки, както наричат плодчетата на кафето. Убеден съм, че всеки от нас има запечатана по една череша в съзнанието си. Когато коментирахме със съпругата ми нейната запечатана в съзнанието череша, взехме предвид и мястото, на което е прекарвала летните си празници - Кюстендил. Не съм убеден, че отпечатъкът от кюстендилските череши е по-добре съхранен в съзнанието ѝ, макар да не подценявам факта, че сортовете, които се култивират в този регион и до днес, се считат за по-вкусни и са по-търсени от нашата бяла череша. Но едно е сигурно - те просто са различни.

Благодарение на професията си имам възможност да срещам хора, дълбоко заинтересувани от кафето, което консумират. Някои от тях могат визуално да различават различни видове, а понякога да определят и региона, в който е отгледано дадено кафе, само по вкуса му. Но много рядко се запитват какъв точно е сортът на дадено кафе. Има и изключения естествено, особено когато става въпрос за геиша. Когато имам възможност, купувам кафе от този сорт, а през последните девет години го цитирам всекидневно, мисля, че е време да престана.

Йордан Дъбов

Разговорът за най-разпространените видове кафе и техните сортове може да бъде мно-о-го дълъг. Но нека погледнем как стоят всъщност нещата накратко.

Фамилия Кафе

Кафето е част от голямо и многолюдно семейство, наречено Брошови (Rubiaceae) в което съжителстват поне още 40 вида (например гарденията или хининовото дърво). Има няколко кафеени вида, който са в основата на почти всяко кафе, което засега познаваме. Два от тези видове са най-разпространени и имат икономическо значение - Сoffea arabica и Сoffea canephora (robusta) . Има още два, които e добре да споменем, и те са: Coffea liberica (Liberica coffee) и Coffea dewevrei (Excelsa coffee).

Първите научни изследвания, свързани с кафето, са от ХVІІІ век. Записките са на шведския ботаник Карл Линей, който за пръв път изследва обстойно и описва Coffea аrabica. Доказано е, че арабика произхожда от етиопските плата, а след това е пренесена на мястото, на което днес се намира Йемен, и там е отглеждана с търговска цел до VІ век. По-късно е пренесена по целия тропик, където се превръща в най-отглежданата и търгувана агрокултура. Робустата пък произхожда от Централна Африка и въпреки че не е най-често отглежданото растение, е важна част за определен тип кафеени напитки и еспресо смеси. Всъщност робустата играе много благородна роля в това голямо семейство, защото дава възможност благодарение на своите гени за отглеждане на кафеени растения, осигурявайки резистентност към болести в различни програми за кръстосване.

Арабиковото растение, което най-често споменаваме в разговори на или за чаша кафе, е висок храст с тъмнозелени, овални листа (за разлика от останалите видове кафеени растения, разполага с 4 двойки хромозоми вместо две (тетраплоиди). Това е една от разликите, който дават възможност при обстойно изследване на кафето да се разбере дали наистина е арабика или е робуста.

Тези различия в хромозомите определят вкуса, тялото и киселинността на дадено кафе. Също така определят как растението ще си взаимодейства с околната среда. Ботаниката класифицира два научни вида арабика: типика и бурбон. Естествено има още редица некласифицирани сортове, които чакат да бъдат изследвани и класифицирани. Въпреки различните програми, целящи изследване на кафеените сортове, все още не е съвсем ясно в кои случаи може въобще да се използва терминът сорт и в кои - вид. Добър пример за това е преоткритият древен етиопски сорт - geisha. Има сортове, който са мутирали по естествен път: (pointu , caturra).

Има и много сполучливи сортове, получени чрез кръстосване: (mundo novo, maragogype) или създадени благодарение на програми за “разсаждане” (catuai, catimors, pacamara).
В последните години са активни много програми за създаване на по-устойчиви и вкусни сортове кафе. Такива сортове, които са по-устойчиви на болести и вредители, са същевременно с по-ниски стойности кофеин, по-добро тяло, вкус и киселинност, и не на последно място, по-продуктивни. Бразилия, Коста Рика, Етиопия и Хаваите са държави, в които такива програми съществуват от дълги години.
 

Coffea canephora v/s Coffea arabica

Coffeea cannephora - по-често наричан робуста, е вид, открит за пръв път в Конго през 1898 и заема около ¼ от световното производство на кафе. Вирее основно в тропическите региони, където екваториалният климат, ниската надморска височина, високата влажност и по-високата температура предлагат подходящи условия. Семената на растението в повечето случаи са малки и кафеникаво-жълти на цвят. Съдържат по-големи количества кофеин, по-малко захари и малко повече хлорогенна киселина, отколкото арабиковите семена.

Арабика (Coffea аrabica) - заема ¾ от световното производство на кафе. По-задълбочени изследвания на клетъчно ниво доказват, че е сравнително млада (около 500 г.) генна мутация между Coffea eugenoides and Coffea canephora. Растението е самоопрашващо се и това го прави генетично стабилно. Въпреки това обаче възникват спонтанни мутации. Семената обикновено са продълговати и зеленикаво-сини на цвят.
 Либерика - Coffeea liberica е много по-високо растение с доста по-едри плодове, виреещо в Западна Африка и Малайзия.
Тимор - Hybrido de Timor е естествен хибрид между арабика и робуста. Невероятно устойчив е на кафеената ръжда и намира приложение в различни развъдни програми за култивиране на Catimors.

Сортове арабика:
Типика и бурбон са основни арабикови сортове, които служат за генетична основа на почти всички днес отглеждани сортове. Основните бурбонови сортове са: червени, розови и жълти: bourbon, caturra и pacas, a bлагодарение на tipica се радваме на: mokka, kent и maragogype. Съществуват и редица кръстоски, като добри примери са mundo novo и pacamara.

Един от начините визуално да разпознаем един сорт от друг е да се вгледаме в листата на растението. Типиките са с по-бронзови листа, а бурбоните с по-зеленикави.

Типика е в основата на по-голямата част от култивираното кафе. Растението израства до 4 метра и има равно вертикално стъбло, конична форма и многобройни малки клонки. Бурбоните не са с толкова конични форми на растението, а клонките имат повече разклонения спрямо типика. Обичайните зелени листа са обагрени с групи от плодове с характерни разстояния между всяка група.
 • Maragogipe
Мутация на типика - по-големи растения с по-големи от обичайните плодове. Има спекулации около качеството на това растение.
 • Mokka или Moka
Тя е мутация от typica и се отглежда предимно на Хаваите и в Бразилия. Въпреки че някои все още твърдят, че сама по себе си е вид, не е така (разполага с 4 двойки хромозоми).
 • Blue mountain
Това е често спрягано кафе с оглед на неговото високо качество и цена и способността му, да процъфтява на висока надморска височина. Всъщност името му е по-скоро свързано с мястото, на което вирее, но често се използва и като наименование на сорт. Това кафе е типика или по-скоро бленд от типики. Доста популярна е и guatamala typica, отглеждана на Хаваите, която е идентична с blue mountain от генетична гледна точка.
 • Kent
Произхождащ от Индия, този сорт е популярен заради по-голямата реколта и устойчивост спрямо кафеената ръжда. Кент е натурален хибрид.
 • Caturra
Катура е естествена мутация на бурбон и се отглежда в Бразилия като самостоятелен сорт. Намира добро приложение в програми за кръстосване. Култивира се сравнително трудно поради податливост на околната среда и вредители.
 • Bourbon - yellow, pink, red
Бурбонови сортове, при които разликата в узряването се дължи на един рецесивен ген.
 • Pacas
Пакас е натурална мутация на бурбон. Разпространена е в Салвадор.
 • Pointu
До неотдавна смятан се за изчезнал, този сорт е мутирал бурбон. Расте на остров Реюнион, край бреговете на Мадагаскар. Характеризира се с много ниско съдържание на кофеин.
 • Catimors
Катиморите са резултат от кръстосване между хибрида тимор и катура, създадени в Португалия през 1959. Съществува дълга поредица от катимори. Например колумбия, руиру - 11 и т. н. Сравнително лесен за култивиране сорт с обилна продукция.
 • Pacamara
Пакамара е директна кръстоска между пакас и марагохипе и обикновено носи чертите и на двамата си родители.
 • Catuai
Катуаи е кръстоска между мундо ново и катура. Характерни са както жълти, така и червени плодове. (сatuai-amarelo и сatuai-vermelho). Понякога го наричат джудже заради височината му. За сметка на това обаче е много високодобивно растение и при правилно отглеждане резултатите са много добри. Добре узрелите плодове обикновено са по-трудни за откъсване от клонките. Съществуват редица катуаи сортове.
 • Mundo novo
Един от най-популярните и предпочитани за отглеждане сортове в Бразилия. Открит е там като естествен хибрид, между типика и бурбон. Много устойчиво на заболявания растение, с висока продуктивност.

от Йордан Дъбов Авг. 2015
Коментари