Начало За нас Реклама Контакти

Без хляб празник няма

Снимка за Без хляб празник няма

Цивилизацията си върви по пътя и хората се променяме непрекъснато, за да не изоставаме от собствените си постижения. Но на празник у нас все още се събужда първичната духовна енергия и в тези дни сме по-весели, по-смирени, повече свързани помежду си и с по-силна връзка с незримите светове наоколо. И не са нужни свръхчувствителност и свръхестествени способности, за да усетим нишката, която свързва всичко живо, неживо и отвъдно – достатъчно е да замесим хляб и да го споделим с близките на празничната маса.

Антрополозите често описват празничния хляб като безкръвно приношение към божествените сили, като предплата за доброто през следващите дни, като преносител на човешките стремежи и нужди. Заради тази важна роля символната украса на българските погачи е толкова богата и развита. На Бъдни вечер по питките порастват гроздове и житни класове, крави, овце и пилци се сбират в оборите и курниците, палешникът разорава нивата за плодородие и късмет, а небесните светила слизат върху хрупкавата коричка.

Приготвянето на хляба граничи с магията и за да бъде укротена и усвоена от човека тази основополагаща домашна дейност е превърната в точно спазван ритуал – по ден и по час. Не е чудно, че за хляба се е мислило в свръхестествени категории, той е осигурявал пряка връзка между поколенията чрез кваса и нощвите, които са се предавали в рода. Връзка, която е прекъсната, но може да се възстанови.

Интересът към традиционния хляб, независимо дали квасен, безквасен или с мая, нараства с всеки изминат ден – сервира се в ресторантите, за него се отварят нови фурни и се организират курсове. Преди около месец излезе от печат най-новата книга на нашия шеф-готвач Ивелина Иванова. Тя се казва Домашен хляб и в нея освен над 40 рецепти напълно, приложими в дома, авторката на базата на богатия си опит обяснява за процесите, които протичат по време на месенето, втасването и печенето, за брашната и зърната и за различните пекарски техники. Но макар и достъпно написана от гледна точка на биологичните, химичните и физичните закони, в книгата се прокрадва преклонението пред хляба като най-важна храна, като символ на живота.

Книгата "Домашен хляб" на Ивелина Иванова е чудесен подарък за предстоящите празници.

Затова както животът е невъзможно разнообразен, така и хлябовете, особено тези за празничните дни, могат да са съвсем различни, в което ще се убедите от тези рецепти.

от Людмил Хайдутов Дек. 2014
Рецепти по темата
Коментари