Начало За нас Реклама Контакти

Карфиол - подготовка и приготвяне

Снимка за Карфиол - подготовка и приготвяне

Родината на карфиола е Мала Азия, а в Европа се разпространява чак през ХVІІІ в. Минералният и витаминният му състав е по-богат от този на бялото зеле, има по-нежна структура и не предизвиква усилена ферментация в червата.
Най-разпространен е белият карфиол, но има и зелена и червена (виолетова) разновидност.

Подготовка:

Отстраняват се зелените листа, стеблото се отрязва ниско и според рецептата се оставя цял или се накъсва на розички.

Приготвяне:

Карфиолът може да се вари на пара в кошница за пара за 12-15 мин.
Може да се вари в затворен съд с 2.5 см вода на дъното със сол и дафинов лист, 15-30 мин. за цяла глава и 5-9 мин., ако е на розички, или да се задуши с малко масло и вода за 5-7 мин. за 500 г.

Идеи за сервиране:

· Горещият сварен или задушен карфиол се подправя с масло, пресен лук и препечени ядки или червен пипер.
· Карфиолът може да се поднесе и с чеснова майонеза.

от Меню Февр. 2007
Рецепти по темата
Коментари