Начало За нас Реклама Контакти

Екзотични плодове

Снимка за Екзотични плодове
В галерията може да видите по-голямо изображение.

Понякога по щандовете в големите супермаркети могат да се видят непознати плодове с необичайни имена. Някои от тях като мангото и физалиса се зареждат редовно от доставчиците, но други все още се появяват от време на време. Предлагаме ви един сравнително пълен списък на по-неизвестните тропически плодове, които могат да се намерят в българските магазини.


1. Пепино

 

Solanum muricatum
Това е още един от картофените роднини, слязъл на кулинарната сцена от андинските склонове. Плътната му сърцевина наподобява пъпеша и на вкус, и на аромат, което го прави добър участник в плодови салати. Ако попаднете на неузрял плод, спокойно можете да го изпечете подобно на тиква или ябълка.

2. Гранадила

Passiflora ligularis

Според ботаниката гранадилата е близка до по-познатата маракуя, като тази родственост се проявява и в произхода им - Южна Америка, и в приликата на плодове, та дори и в аромата и във вкуса, които при гранадилата са малко по-деликатни. Жълто-оранжевите плодове с многобройни семена, обвити в сочна ципа, се раждат на пищни лиани с едри и атрактивни цветове предимно в родния се континент, но също и в Южна Африка и Кения. Гранадилата се използва по същия начин, както и маракуята.

3. Карамбола

Averrhoa carambola

Узрелите плодове на това азиатско дърво са много свежи и ароматни и се консумират пресни, като се съчетават добре с авокадо и морски дарове. С тях се приготвят пудинги, тарти и други сладкиши. Използват се и в задушени ястия и кърита, а в Китай се приготвят с риба.

4. Папая

Carica papaya
Макар да произхожда от Централна Америка, папаята е популярна култура във всички тропически страни. Зрелите плодове се използват предимно сурови, докато от зелените могат да се приготвят различни кърита и други зеленчукови ястия. Освен това се използват и за мариноване на меса, тъй като в неузряло състояние плодовете съдържат голямо количество ензим, който разгражда протеините.

5. Гуава

Psidium gujava
Цитрусовият и цветист аромат, както и плътната й сърцевина правят гуавата предпочитана за свежи плодови салати и десерти. По-необикновени, но не по-малко вкусни са рецептите за пиле с гуава или печена гуава, пълнена с маслини и гъби.

6. Тамарило

Solanum betaceum
 Също като своя близък роднина картофа, тамарилото произхожда от Андите. Там го наричат tomate de árbol - дървесен домат. Сочно и сладко, но с леко соленовати и пушени нотки във вкуса, то се използва в различни рецепти с плодове, но и като съставка за пици, телешки яхнии и дори стекове. А сокът от него е съвсем обичайна напитка в планинските страни на Южна Америка.

7. Пасион фрут (маракуя, пешънфрут)

Passiflora edulis
Носител на един от запомнящите се аромати на тропиците, маракуята често предизвиква въпроса как се яде това. Отговорът е: разрежете плода на две и с малка лъжичка изгребете сочната част на плода заедно със семената, които можете да схрускате или просто да преглътнете. От тези плодове се приготвят чудесни желета и сосове, както и вкусни сокове и плодови сладоледи (сорбе).

8. Личи

Litchi chinensis
Тези плодове със сочна месеста част и фин вкус идват от Китай и Югоизточна Азия и могат да стигнат на трапезата ни като сосове, маринати и дори лазаня, в компанията на ароматни сирена, морски дарове, пилешко месо и, разбира се, други плодове. Опитайте ги и в коктейли на основата на водка, джин или пенливи вина.

9. Кумкуат (кумкват)

Fortunella sp.
Дребните цитруси от Китай вече са завладели цялото Средиземноморие. Те са изключително свежи и сладки, и се използват цели, без да се отстранява нежната им кора. Можете да се възползвате от тях в прясно състояние или пък захаросани. Освен в плодови и зеленчукови салати те се представят добре в различни сладкиши или пък с пилешко месо и риба.

10. Манго

Mangifera indica
В Индия мангото се отглежда от хилядолетия и е незаменима част от великолепните традиционни кухни от полуострова. От зряло манго се приготвят сладоледите кулфи и напитката с кисело мляко ласи. Освен това се използват за чатнита, кърита и многобройни други ястия с месо или без. Зелените плодове също се използват в типичните индийски кулинарни специалитети, а изсушени и стрити на прах са популярна и обичана подправка.

11. Физалис

Physalis peruviana
Вкусът на плодовете е сладко-кисел и се описва като нещо между домат и ананас. Физалисите се ядат свежи или като конфитюри, желета и компоти. Ако се глазират с шоколад или карамел, са оригинална декорация за сладкиши и коктейли. Сосове, кетчупи и чатнита, направени с физалис, са много подходящи за червени меса.

12. Червен банан

Musa sp.
Необичайно оцветената разновидност на обикновените, жълти банани е много популярна в Индия. Когато червените плодове са добре узрели, те са много сочни и с не толкова хлебна консистенция, колкото по-познатите им родственици.

13. Кактусова смокиня (опунция, индийска смокиня)

Opuntia ficus-indica
Огромните кактуси опунция с височина до 5 м се отглеждат и заради плодовете им с особен землист аромат, плътна консистенция и наситен цвят. Освен за плодови салати, пайове и желета, кактусовите смокини се използват и за винегрети към зеленчукови салати.

14. Питахая (питая, драконов плод)

Hylocereus sp.
Питахаята произхожда от Централна Америка, но е изключително популярна в Югоизточна Азия, откъдето обикновено стига до европейските супермаркети. Ценена заради необикновената си външност, хрупкава сърцевина и приятна сладост, тази кактусова рожба обикновено се яде сурова, може и с малко сок от лайм.

от Меню Февр. 2012
Рецепти по темата
Коментари