Начало За нас Реклама Контакти

Вариации на тема червено цвекло

Снимка за Вариации на тема червено цвекло
220
Време за приготвяне: 220 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Списание "Меню" самоотвержено се опитва да отрази готвенето във всичките му възможни аспекти. Затова поемаме риска да ви предлагаме и рецепти от висшата авангардна кулинария. Всяка една от тях, като тази удивително красива и вкусна импровизация с цвекло, е дело на Ивелина Иванова, нашият изобретателен и талантлив шеф готвач.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за розовата бисквита с тиквени семки:
  • 50 мл червено вино
  • 50 мл сок от варенето на цвеклото
  • 100 г брашно
  • 60 г пудра захар
  • 50 г стопено масло
  • 20 г тиквени семки
  • за желираното пюре от червено цвекло:
  • 1 глава червено цвекло
  • 4 с. л. оцет
  • 3 с. л. захар
  • 2 с. л. френско грозде или червени боровики
  • 4 с. л. червено вино
  • 1 с. л. желатин
  •  сол и пипер на вкус
  • за канапето от цвекло:
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 скилидка чесън
  •  френско грозде или червени боровинки за гарниране
  • за "синия" слой сирене:
  • 100 г синьо сирене
  • 100 мл прясно мляко
  • 200 мл студена сметана
  • 1 с. л. желатин

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Цвеклото се обелва и се покрива със студена вода. След като поври 30 мин. на умерен огън, се добавят захарта, френското грозде и оцетът, и се вари още 20 мин. Охлажда се в течността. Отрязват се 12 тънки кръгчета. Останалото цвекло се пасира с виното и 200 мл от течността, в която е вряло. Посолява се на вкус.

  2. 2.

    Желатинът се накисва в 2 с.л. студена вода, разтопява се на водна баня или в микровълнова фурна и се добавя към сместа. Добавят се 1 с. л. замразени или пресни горски плодове. Разбърква се и се слага да се желира.

  3. 3.

    Бисквитата се приготвя, като всички продукти се смесват и се разбъркват енергично с дървена бъркалка. С лъжица се взема от сместа и се намазва върху силиконово килимче или хартия за печене. Поръсва се с тиквени семки и се запича във фурна, загрята до 190°С за 2-3 мин. Охлажда се.

  4. 4.

    Желатинът за "синия" слой за накисва в 2 с. л. студена вода и се разтопява на водна баня. Сиренето се настъргва и се смесва с прясното мляко. Слага се на котлона да заври и се бърка, докато се разтопи. Сваля се от котлона. Желатинът се добавя към сместа от сирене. При непрекъснато разбиване към горещата желатинова смес се добавя на тънка струйка студената сметана от хладилника. Сместа се доразбива с миксер на средни обороти за 3 мин. Сипва се на слой с дебелина 0.5 см върху хартия за печене и се слага да се стегне в хладилника.

  5. 5.

    Предястието се оформя, като нарязаните кръгчета цвекло се намазват със зехтин и чесън и между тях се слага по едно кръгче изрязано от сместа със синьото сирене. Отстрани се слагат малки кубчета от желираното пюре. Гарнира се с бисквитата и няколко червени боровинки.


Подходящи типове вина
Окт. 2009
Още подобни рецепти
Коментари