Начало За нас Реклама Контакти

Зимна празнична салата

Снимка за Зимна празнична салата
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

В компанията на портокала и червените боровинки цвеклото и зелето придобиват празнично настроение и изискан вкус. Май всеки има нужда от свежа компания, за да се покаже в най-добрата си светлина.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 глави червено цвекло
  2. ½ ч. ч. червени боровинки
  3. 1 портокал
  4. 400 г червено зеле, фино нарязано
  5. 2 с. л. мед
  6. 3 зърна карамфил
  7. 1 щипка канела
  8. 2 с. л. балсамов оцет
  9. 3 с. л. олио
  •  стръкчета магданоз за гарниране
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1. .

    Главите цвекло се измиват, увиват се в алуминиево фолио и се изпичат на 200° С за 40 мин. Обелват се и се нарязват на тънки резени.

  • 2. .

    Половината боровинки се пасират със 150 мл вода, а другата половина се оставят цели.

  • 3. .

    Настъргва се фино 1 ч. л. от кората на портокала, а сокът му се изстисква.

  • 4. .

    В загрятото олио се слага зелето и се разбърква на умерен огън 4-5 мин. Добавя се пюрето от боровинки. Слагат се медът, сол и пипер на вкус. Зелето се вари, докато течността почти се изпари. Добавят се цвеклото, сокът от портокал, карамфилът, канелата и оцетът. Подправя се на вкус със сол и мед. Разбърква се още 5-6 мин. Накрая се добавят целите боровинки. Гарнира се с клонки магданоз.


Подходящи типове вина
Февр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари