Начало За нас Реклама Контакти

Житна салата с домати

Снимка за Житна салата с домати
40
Време за приготвяне: 40 мин. + 3 часа престой
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Свареното жито е чудесна съставка, която придава на всяко ястие особена плътност и невероятен вкус на хляб и ядки.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 ч. ч. лимец, спелта или пшеница
  2. 100 г черни маслини, нарязани
  3. 500 г домати
  4. 1 малка глава червен лук, ситно нарязан
  5. 3 с. л. босилек, ситно нарязан
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Житото се измива и се слага да заври с 6 ч. ч. вода и 1 ч. л. сол. След като поври 40 мин., покрито, се отстранява от котлона и без да се маха капакът, се оставя да постои 3 часа на топло. Отцежда се останалата течност.

  2. 2.

    Маслините се поставят на един ред върху хартия за печене и се слагат в загрята фурна на 140˚ С за 40 мин., за да се изсушат, или се слагат за 2 мин. в микровълновата фурна на средна мощност. Изваждат се от фурната, охлаждат се и когато станат хрупкави, се счукват в хаванче или се стриват с пръсти.

  3. 3.

    Доматите се обелват и се нарязват на малки кубчета, като семките се отделят и се запазват.

  4. 4.

    Червеният лук се нарязва на ситно, слага се в цедка и се облива с вряща вода. След това се облива със студена вода и се подсушава. Ако се залее с 50 мл лимонов сок, след 1-2 часа лукът ще стане наситено розов.

  5. 5.

    Босилекът се пасира със семената от доматите и 3-4 с. л. зехтин. Посолява се на вкус.

  6. 6.

    Житото се обърква с доматите, лука и босилековия сос. Поднася се поръсена с праха от маслини.
     


Подходящи типове вина
Авг. 2012
Още подобни рецепти
Коментари